Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Δελτίο Τύπου ΙΣ Λέσβου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ταχ. δ/νση : Καβέτσου 17
81100 – Μυτιληνη
Τηλ & fax : 22510.28182

Μυτιλήνη, 08/04/2014 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση μεταξύ της ΠΕΔ (Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης) και του ΕΟΠΥΥ η οποία συνεχίζεται χωρίς ουσιαστική πρόοδο, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί ποικίλα ερωτηματικά στους ήδη πολλαπλώς εξαπατηθέντας εργαστηριακούς γιατρούς. Τελευταίο σύμπτωμα ή αναίτια άρνηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει εγγράφως τα οικονομικά στοιχεία του 2014 δηλαδή τον προϋπολογισμό αναλυτικά ανά κωδικό, καθώς και τυχόν μεταβολές του τρόπου κατανομής των παρόχων ανά κωδικό, καθώς και την μέχρι τώρα πορεία των αιτουμένων ποσών (1ος και 2ος μήνες του 2014). 

Η αναίτια καθυστέρηση δημοσιοποίησης των ανωτέρω δεδομένων αποτελεί βάσιμη ένδειξη ότι οι αλλαγές που έγιναν τελευταία προκαλούν ουσιαστικά στάση πληρωμών από το πρώτο τρίμηνο του 2014 ή εκ των υστέρων claw back μεγαλύτερο του 70%.

Μέσα στην γενικότερη κατάρρευση του τομέα της υγείας που εξελίσσεται ως χιονοστιβάδα, συμμεριζόμενοι την δυσχερή θέση στην οποία περιέρχονται οι εργαστηριακού γιατροί, ζητάμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να προστατευτούν οι υγιώς εργαζόμενοι εργαστηριακοί γιατροί από την αλλοπρόσαλλη τακτική του ΕΟΠΥΥ.

1)ΑΜΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.

2)ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΚΛΕΙΔΩΝ ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΗ - ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ.

3)ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΗΔΙΚΑ 

4)ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

5)ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ CLAWBACK & REBATE ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 4ΜΗΝΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΩΦΕΙΛΩΝ 2011-2013 ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΟΑΕΕ-ΤΣΑΥ-ΝΑΤ-ΟΠΑΔ κ.α.)

6)ΑΜΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΔ

7) ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. 

Καλούμε τους εργαστηριακούς γιατρούς να μην αποδεχθούν την υπογραφή σύμβασης πριν το ξεκαθάρισμα των όρων και τους ενημερώνουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί για την κάλυψη των υπολοίπων μηνών του 2014.

Ενημερώνουμε τους ασφαλισμένους ότι οι συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού παρά την αυξανόμενη ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων από τους ιδιώτες παρόχους (λόγω του κλεισίματος των δομών του ΕΟΠΥΥ- ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ) θα οδηγήσει σε πτώση της ποιότητας των εργαστηριακών εξετάσεων λόγω συμπίεσης του κόστους με υπαιτιότητα του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου υγείας.

ΓΙΑ ΤΟΝ Ι.Σ. ΛΕΣΒΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΠΡΟΒΕΤΖΑΣ   Χ. ΑΝΙΤΣΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου