Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ιδιωτικοποιούνται τα εργαστήρια των νοσοκομείων; Δείτε το έγγραφο που άναψε φωτιές



Σε αναστάτωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι πολλών νοσοκομείων καθώς πλέον έχουν βάσιμες υποψίες ότι ξεκινά η διαδικασία να δοθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Αυτό που καιρό τώρα ψιθυριζόταν ότι με εντολή τρόικας και με το επιχείρημα της εξοικονόμησης κονδυλίων, πολλές υπηρεσίες του ΕΣΥ θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ. 

Οι εργαζόμενοι είναι σε αναστάτωση εδώ και λίγες ημέρες καθώς φαίνεται πως ξεκινά διαγωνιστική διαδικασία για τις εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να δοθούν σε ιδιώτες μ ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το προσωπικό των νοσοκομείων. 

Ένα έγγραφο της Επιτροπής Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας είναι αυτό που έκανε τους φόβους ακόμη μεγαλύτερους. 

Σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας ζητείται από τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών να δοθούν στοιχεία για τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2013 από τους φορείς που εποπτεύουν, συνεπώς και τα νοσοκομεία, ώστε η επιτροπή (ΕΠΥ) να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία.

Το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική και Ανατροπή (ΜΕΤΑ), δεν περιγράφει διαγωνισμό για την αγορά αντιδραστηρίων αλλά μιλά για «εργαστηριακές εξετάσεις» γεγονός που ενισχύει την ανησυχία ότι όλος ο εργαστηριακός τομέας θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που άλλωστε έχει συζητηθεί πολλές φορές στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς ωστόσο ποτέ να υπάρξουν επίσημες τοποθετήσεις. 

Ωστόσο μια τέτοια διαδικασία θα άνοιγε ουσιαστικά το δρόμο για την απομάκρυνση των υπαλλήλων των νοσοκομείων αφού πλέον θα έχαναν το αντικείμενό τους και δε θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην παροχή υπηρεσιών.

Από την Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική και Ανατροπή (ΜΕΤΑ) τονίζεται μάλιστα ότι: «Αν αυτό συνδυαστεί με τις τελευταίες διαθεσιμότητες στην υγεία, αλλά και τις δηλώσεις του υφυπουργού για ιδιωτικοποίηση των βοηθητικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν αρνητικές εξελίξεις και τον εργαστηριακό τομέα».

Δείτε το έγγραφο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που άναψε φωτιές στους εργαζόμενους των νοσοκομείων: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου