Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Μειώσεις στα χωριά, χαράτσια στις πόλεις με τον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι πληρώνουνπερισσότερο φόρο


Νέο αλαλούμ βρίσκεται προ των πυλών με φόντο τον ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί για παράταση πληρωμής κατά ένα μήνα, ωστόσο τα προβλήματα δεν σταματούν. Και αυτό διότι στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια τα μικρά ή μεγάλα λάθη που έχουν γίνει στο σχεδιασμό του φόρου, αλλά και στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9.

Η λύση που ετοιμάζουν από το υπουργείο για τις αβελτηρίες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους 4.000 οικισμούς που καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά, αφήνει ανοιχτά πολλά προβλήματα.

Σε περίπτωση που ισχύσουν οι τιμές του 2013 στην επαρχία θα σημειωθούν μειώσεις στους φόρους που θα αγγίζουν το 90%, ωστόσο στα αστικά κέντρα οι αντίστοιχοι φόροι αναμένεται να εκτοξευθούν.

Επίσης η παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αφορά τους πάντες. Ωστόσο αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι κατά πόσο οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τα νοικοκυριά, καθώς θα συνέπιπτε με το φόρο εισοδήματος.

Εφόσον βεβαιώθηκε ο φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ, μέχρι να πληρωθεί, είτε με μείωση είτε χωρίς, οι εφορίες μπλοκάρουν και δεν προχωρούν σε επιστροφές φόρου εισοδήματος, αλλά ούτε και φορολογική ενημερότητα των ιδιοκτητών.
Τα προβλήματα αυτά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Πρώτο Θέμα, δεν αναμένεται να έχουν λυθεί μέχρι τις 26 Αυγούστου, ή και 15 Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι συναλλαγές και θα γίνει η νέα εκκαθάριση φόρου για τις 4.000 περιοχές της χώρας.
Ποιοι πληρώνουν περισσότερο φόρο
Με τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων πολλοί πιστεύουν ότι έγινε λάθος στην εκκαθάρισή τους επειδή πληρώνουν παραπάνω φόρο από το «χαράτσι». Το εκκαθαριστικό τους όμως είναι σωστό βάσει του νέου νόμου, ειδικά στις παρακάτω περιπτώσεις:
Μονοκατοικία και οικόπεδο
Όσοι κατέχουν μονοκατοικία και η συνολική αντικειμενική αξία όλων των κτισμάτων και εντός σχεδίου οικοπέδων που περιλαμβάνονται στην περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινξήτων θα πληρώνουν φόρο και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.
Κτίσματα άνω των 200.000 ευρώ
Όσοι κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα μεσαίας αντικειμενικής αξίας, δηλαδή άνω των 200.000 ευρώ μέχρι και 400.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι σήμερα πληρώνουν πολύ μικρό ΦΑΠ.
Αγροτεμάχια
Όσοι κατέχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλης. Τα ακίνητά αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε φόρο.
Αυθαίρετα
Όσοι κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, όπως αγρούς, βοσκοτόπους κλπ
Ξενοίκιαστα σπίτια
Χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται σήμερα με το «χαράτσι». Με το νέο Ενιαίο Φόρο αυτά τα ακίνητα θα φορολογούνται
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου