Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

Από αύριο οι πρώτες περικοπές σε διαγνωστικές εξετάσεις κάλυψης ΕΟΠΥΥ

ΕΘΝΟΣ
ΣΕ ΤΕΣΤ ΠΑΠ, ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου είναι μερικές από τις εξετάσεις που θα συνταγογραφούνται πλέον από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με πολύ αυστηρά κριτήρια.


Ως εκ τούτου, πολλοί ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα αυστηρά συνταγογραφικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η δε εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Πρώτη εξέταση σε κάθε περιπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης ειναι η κλασσική ακτινογραφία και οχι η μαγνητική.

Η μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαφωνεί με αυτές τις συνταγογραφικές οδηγίες και τονίζει ότι είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη.

Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα που θα δικαιολογεί το κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.

2 σχόλια:

 1. Ειμαι ΩΡΛ και δεν απτονται της ειδικοτητος μου οι περικοπες σ'αυτου του ειδους τις εξετασεις ,αλλα αναπηδησα απο την καρεκλα μου .Ποιοι ειναι οι μεγαλο φωστηρες που την εμφανιση ενος καρκινου την προσδιοριζουν βασει ηλικιας η οικογενειακου ιστορικου?Θα μας τρελλανουν με την νεα ιατρικη επανασταση .Μαλλον οι ουρολογοι θα το γυρισουν παλι στο παλαιο συστημα της δακτυλικης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι οδηγίες το λένε ξεκάθαρα συνάδελφε : PSA με δακτυλική εξέταση!!!!!!! Νέα αναίμακτη μέθοδος !!!
   Γι'αυτό και η τιμή του έπεσε στα 14 ευρώ ,ούτε αντιδραστήρια ,ούτε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.Πόσο ΑΣΧΕΤΟΙ μπορεί να είναι οι συντάκτες αυτών των οδηγιών;

   Διαγραφή