Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Έρχεται η παραγωγή ραδιοφαρμάκων στην Ελλάδα: Αυτό που ονειρεύεται ο Παν. Κουρουμπλής



Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή βρίσκεται το κομμάτι των ραδιοφαρμάκων. Μάλιστα χθες ο υπουργός συζήτησε την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών για την παραγωγή ραδιοφαρμάκων στην Ελλάδα με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ασχολείται τώρα ο κ. Κουρουμπλής με το θέμα ραδιοφάρμακα, αλλά έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του από τότε που ο ίδιος ήταν βουλευτής. Μάλιστα έχει πολύ συχνή επικοινωνία με τα μέλη του ΔΣ του Δημόκριτου για το ζήτημα αυτό.

Τα ραδιοφάρμακα είναι οργανικές ή ανόργανες ενώσεις ραδιονουκλιδίων, οι οποίες προορίζονται για χρήσιμη και ασφαλή χορήγηση στον άνθρωπο. Ανάλογα με το είδος της ακτινοβολίας που εκπέμπουν, χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία παθήσεων. Χορηγούνται σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. σπινθηρογραφήματα οστών, νεφρών κ.λπ.) και σεθεραπείες Πυρηνικής Ιατρικής (π.χ. καρκίνου του θυρεοειδούς). Τα ραδιοφάρμακα συγκεντρώνονται επιλεκτικά στο υπό εξέταση όργανο, διασπώνται κι έτσι εκπέμπουν ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή ανιχνεύεται από τη γ-camera, όπου με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων απεικονίζεται η δομή και η λειτουργία του υπό εξέταση οργάνου. Έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής, γι' αυτό πρέπει να παράγονται κοντά στο νοσοκομείο που χρησιμοποιούνται.

Το κομμάτι της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας και της τόνωσης της φαρμακοβιομηχανίας απασχολεί εντονότατα τον νέο υπουργό Υγείας και είναι πασιφανές ότι το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα αυτό.

Όπως επίσης θα ασχοληθεί ιδιαίτερα και με τον ΕΟΦ αλλά και τον ΙΦΕΤ μέσα από την ενίσχυση των δύο οργανισμών.

Ο ΕΟΦ, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα ενισχυθεί με στελέχη το προσεχές διάστημα, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί αξιολόγηση, ελέγχους και επιτάχυνση των εγκρίσεων στους φακέλους των εταιρειών, με στόχο επιτέλους να μπουν χρήματα στην Ελλάδα.

Όμως και ο ΙΦΕΤ αναμένεται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στη νέα μετα-μνημόνιο εποχή φαρμάκου, αφού, όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, στόχος είναι να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και η παραγωγή φαρμάκων από το κράτος, μέσω του ΙΦΕΤ καθώς και της φαρμακοβιομηχανίας του υπουργείου Άμυνας. Αλλά και στο ONMED λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο κ. Κουρουμπλής είχε αναφέρει πως ονειρεύεται «η Ελλάδα να γίνει Ελβετία του νότου στην αξιοποίηση γενοσήμων φαρμάκων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου