Το 41% των Ελλήνων ασφαλισμένων θεωρεί πως δεν καλύπτεται επαρκώς ο τόπος διαμονής τους από συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατρούς. Γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς υπάρχουν ολόκληρες περιοχές όπου δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες γιατρών που να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με καταγραφή της Ενωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), δέκα νομοί της χώρας δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς γενικής ιατρικής, 19 δεν έχουν παιδίατρο και πέντε δεν έχουν παθολόγο. Για παράδειγμα, χωρίς συμβεβλημένο παθολόγο είναι η Αρκαδία, τα Γρεβενά, η Θεσπρωτία, η Λευκάδα και η Σάμος. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε πολλές άλλες ειδικότητες (ψυχιατρική, νεφρολογία, γαστρεντερολογία), ωστόσο, οι γενικοί γιατροί οι παθολόγοι και οι παιδίατροι είναι οι πλέον περιζήτητοι.
Ετσι, η δυσαρέσκεια που επικρατεί στους Ελληνες για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και τη Δημόσια Φροντίδα Υγείας είναι μεγάλη και αποτυπώνεται στην έρευνα που πραγματοποίησε η Alco για λογαριασμό της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
Οπως προκύπτει από την έρευνα, σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες δεν θεωρεί επαρκή την κάλυψη της περιοχής του από συμβεβλημένους γιατρούς. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο για την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Αττικής (47%), και για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45-54 (49% δεν είναι ευχαριστημένοι από την κάλυψη από συμβεβλημένους γιατρούς).
Ραντεβού σε ένα μήνα
Ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό (23%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βρίσκει διαθέσιμο ραντεβού σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ σε περισσότερες από 30 ημέρες από τη στιγμή που τηλεφωνεί. Οι γιατροί εξηγούν τις μεγάλες καθυστερήσεις από το γεγονός ότι δικαιούνται 200 επισκέψεις ασθενών μηνιαίως. Αυτό ισχύει για κάθε ειδικότητα, ανεξάρτητα εάν κάποια έχει περισσότερη ζήτηση από κάποια άλλη. Επομένως, σε περιζήτητες ειδικότητες οι 200 επισκέψεις «εξαντλούνται» πολύ γρήγορα. Στην ερώτηση του «τι θα θέλατε να βελτιωθεί στο υπάρχον σύστημα ΕΟΠΥΥ», το 18% απαντά να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και το 17% να υπάρχουν περισσότεροι γιατροί.
Θυμίζουμε, όπως έχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, ότι πολλοί γιατροί διακόπτουν -έστω και άτυπα- τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω του ότι μπαίνουν μέσα. Η κάθε επίσκεψη χρεώνεται δέκα ευρώ μικτά και η αμοιβή του γιατρού καταλήγει να είναι κάτω από πέντε ευρώ μετά την παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Οπως φαίνεται από την έρευνα της Alco ο ιδιώτης γιατρός με σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ είναι ο πρώτος που θα επιλέξουν οι ασφαλισμένοι για ζητήματα υγείας, καθώς στις δομές ΠΕΔΥ (πρώην ιατρεία του ΙΚΑ) υπάρχουν δραματικές ελλείψεις.
Πιο συγκεκριμένα, 48% των ερωτηθέντων επισκέπτεται συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, 30% τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και μόλις 18% τις δομές ΠΕΔΥ. Ο βαθμός ικανοποίησης για τα ΠΕΔΥ, μάλιστα, είναι πολύ χαμηλός, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Το 34% των ασφαλισμένων δηλώνει πως δεν είναι «καθόλου» ευχαριστημένο από την ποιότητα των παροχών υγείας στις δομές ΠΕΔΥ, ενώ το 30% δηλώνει πως είναι «λίγο». Μόλις 18% δηλώνει «αρκετά» ευχαριστημένο από τις ΠΕΔΥ.
Δυσκολίες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας
Διάφορες μελέτες κατά καιρούς έχουν αναδείξει τις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Αυτό δείχνει και η κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2016». Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μαζί με Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία), που το 2014 ένα ποσοστό του πληθυσμού που ξεπερνούσε το 10% δεν διέθετε τακτική κάλυψη των δαπανών υγείας του.
Οπως φαίνεται από την ίδια έκθεση, στη χώρα μας το ποσοστό των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών για οικονομικούς λόγους στις πληθυσμιακές ομάδες με τα χαμηλότερα εισοδήματα διπλασιάστηκε το διάστημα 2008-2014. Το 2008 ήταν λίγο χαμηλότερα από το 8%, ενώ το 2016 ξεπέρασε το 16%.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις σοβαρές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), ύστερα από επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Λαμίας διαπίστωσε μεγάλα κενά. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, στο αναισθησιολογικό τμήμα οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι οκτώ, όσες και οι χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων μόνο οι έξι είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρες και monitors. «Υπηρετούν δύο γιατροί σε οργανική θέση, μία αποσπασμένη ως το 2019 από άλλο νοσοκομείο και ένας επικουρικός γιατρός». Η ΟΕΝΓΕ αναφέρθηκε και στο θέμα των χειρουργείων που είχε απασχολήσει τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα και για το οποίο η 5η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί. Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Απουσία ειδικοτήτων συμβεβλημένων γιατρών σε νομούς
Ειδικότητες Αριθμός νομών όπου απουσιάζουν
Γαστρεντερολογία 35
Γενική Ιατρική 10
Δερματολογία – Αφροδισιολογία 37
Ενδοκρινολογία 25
Καρδιολογία 5
Μαιευτική – Γυναικολογία 15
Νευρολογία 27
Νεφρολογία 44
Ορθοπαιδική 14
Ουρολογία 20
Οφθαλμολογία 25
Παθολογία 5
Παιδιατρική 19
Πνευμονολογία – Φυματολογία 15
Ψυχιατρική 30
Ωτορινολαρυγγολογία 25
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου