Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

“Ανακωχή” στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι δηλώσεις που αποκλιμάκωσαν την ένταση


Ένα βήμα πίσω κάνουν όλες οι πλευρές στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από σχετικές διευκρινήσεις και διαβεβαιώσεις που παρείχε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μετά από αίτημα των τελευταίων, σε μια χρονική στιγμή που η “κόντρα” Διοίκησης κι εργαζομένων κινδύνευε να διέλθει σε μη αναστρέψιμη φάση (εδώ), γεγονός το οποίο φαίνεται ότι ψυχανεμίστηκε η Αριστοτέλους κι έδρασε – ευτυχώς – έγκαιρα.

Την ένταση αποκλιμάκωσε κατά βάση η δέσμευση των Υπουργών ότι θα ζητήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών να μη ζητηθούν αναδρομικές περικοπές στα επιδόματα των υπεύθυνων γραφείων των οποίων οι θέσεις καταργούνται, αίτημα το οποίο χαρακτηρίστηκε δίκαιο. Παράλληλα, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης υποσχέθηκαν να δώσουν στο Σωματείο την ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις του αναφορικά με το νέο Οργανόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης, αφού όμως καταρτιστεί το αρχικό σχέδιο. Ακόμη, τόνισαν ότι θα εξετάσουν το αίτημα συμμετοχής εκπροσώπου των εργαζομένων στη σύνθεση του ΔΣ του Οργανισμού, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας.

Βεβαίως τα προαναφερόμενα δεν θα ήταν αρκετά για να “μαλακώσουν” τους εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί στο “στόχαστρο” της Αριστοτέλους, στο όνομα της “κάθαρσης” του Φορέα. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τις δηλώσεις του Αναπλ. Υπουργού Υγείας περί αποστήματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες και είχαν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, αφού λίγο-πολύ έγιναν αντιληπτές ως “κήρυξη πολέμου” στους εργαζόμενους.

“Η λογική της αδιάκριτης στοχοποίησης όλων των εργαζομένων ή όλων των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζει”, ανέφερε σχετικά ο Ανδρ. Ξανθός. Διευκρίνισε, ταυτόχρονα, ότι βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να προχωρήσει η θεσμική και λειτουργική εξυγίανση του Φορέα με αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και ασφαλιστικές δικλείδες, που θα εγγυώνται την απόλυτα διαφανή και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και την οριστική «απεξάρτηση» από τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος.

“Έχουμε ένα άλλο πολιτικό σχέδιο για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον επιστημονικό του ρόλο και την επιχειρησιακή του ικανότητα, γιατί πιστεύουμε ότι η Δημόσια Υγεία πρέπει να είναι στο επίκεντρο, επειδή ακριβώς είναι η πιο δημοκρατική πολιτική υγείας και τα αποτελέσματα της αφορούν με ισότιμο τρόπο όλους τους πολίτες , αλλά και επειδή έχει τεράστια κοινωνική και πολιτική σημασία να εμπεδωθεί ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στην κοινωνία. Το σχέδιο αυτό δεν εμπεριέχει τη λογική του ρεβανσισμού και της δημιουργίας κλίματος εργασιακής ανασφάλειας” τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν θα απειληθεί καμία θέση εργασίας. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση δε που προκύψει πλεονάζων προσωπικό μέσα από το νέο οργανόγραμμα, αυτό θα αξιοποιηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κος Ξανθός κάλεσε, τέλος, το ΔΣ του Σωματείου να συμφιλιωθεί με τη νέα Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτιμώντας ότι διαφορετικά δεν μπορεί να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας. “Το παλιό καθεστώς έχει τελειώσει. Έχουμε επιλέξει έναν Πρόεδρο και ένα ΔΣ για να ασκήσουν χρηστή διοίκηση και σας παρακαλούμε να συνεργαστείτε μαζί τους. Ό,τι είναι νόμιμο και δίκαιο, θα το υποστηρίξουμε. Σας ζητούμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο έτσι ώστε να βρούμε ένα σταθερό και θεσμοθετημένο δίαυλο επικοινωνίας. Να ανοίξει μια νέα περίοδος ειλικρινούς συνεργασίας και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης χωρίς ναρκοθετήσεις και υπονομεύσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη χώρα, το οποίο στο ΚΕΕΛΠΝΟ αντανακλάται στην επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να σταματήσει η συναλλαγή με ΜΜΕ για το μοίρασμα της διαφημιστικής «πίτας» και να κοπεί ο «ομφάλιο λώρος» του ΚΕΕΛΠΝΟ με το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τις εξυπηρετήσεις «ημετέρων». “Σε αντίθεση με πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει παρέμβαση ευνοιοκρατίας στις προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι με το σχέδιο εξυγίανσης θα αποκατασταθεί το κύρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλου του ανθρώπινου δυναμικού του που προσφέρει τις υπηρεσίες του με εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Σταμάτης Πουλής, δήλωσε με τη σειρά του: “Οι Εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε κάθε λόγο να στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που μας αναλογούν, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Προσβλέπουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Διοίκηση, αναγκαία προϋπόθεση της οποίας αποτελεί η αναγνώριση του έργου και της συνεχούς προσφοράς κάθε ενός εργαζομένου“.

Έπειτα απ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι αναμένουν τις απαραίτητες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν απέναντί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου