Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Άγριος πόλεμος φαρμακοβιομηχανίας υπ. Υγείας για τα νέα μέτρα στο φάρμακο! Όλο το παρασκήνιο



Τετάρτη 23 Νοέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα κάγκελα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα νέα μέτρα στο φάρμακο.

Τι κι αν δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας για να μελετηθούν τα νέα μέτρα για το φάρμακο.
Μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέχρι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, προκειμένου να συμφωνηθούν από κοινού νέα μέτρα για το φάρμακο.

Όπως διαπιστώθηκε τελικά στην πράξη, η επιτροπή μπορεί να συνεδρίαζε κάθε τόσο αλλά χωρίς…λόγο.
Και αυτό διότι όπως και να είχε, οι προτάσεις της δεν θα λαμβάνονταν ποτέ υπ όψιν, για τις νέες αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ θα έπρεπε να είναι έτοιμο ένα «πακέτο» μέτρων που θα πρότεινε η επιτροπή, οι συνεδριάσεις της άρχισαν με καθυστέρηση. Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποφασισθεί τον Οκτώβριο από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έμεινε στα …χαρτιά: «Στον αέρα η φαρμακευτική δαπάνη! Τι αποφασίστηκε στο υπ.Υγείας»

Έτσι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας άκουσε μία μέρα να διαρρέονται από το υπουργείο Υγείας ότι θα ληφθούν έξι νέα μέτρα για το φάρμακο, χωρίς μάλιστα να έχουν γνωστοποιηθεί καν.

Γι αυτό και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Άκης Αποστολίδης μιλώντας σε εκδήλωση (βραβεία active business) έκανε λόγο για αιφνιδιασμό του κλάδου: «Ενώ συμμετέχουμε σε επιτροπή διαλόγου, με έκπληξη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε για 6 νέα μέτρα που εκπονούνται και πλήττουν καίρια την καινοτομία (σ.σ.: τα νέα καινοτόμα φάρμακα), απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα» είπε φανερά εκνευρισμένος από το βήμα της εκδήλωσης και παρουσία του τέως υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Άκης Αποστολίδης

Ο κλάδος μιλά για οριζόντια μέτρα που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάπτυξη, ενώ καθυστερούν την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας σε βάρος των ασθενών.

«Απορρίπτουμε τα μέτρα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την ανάπτυξη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Άκης Αποστολίδης. Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες πληροφορίες για το τι αποφασίσθηκε: «Έρχονται οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τα νέα μέτρα αποφασίσθηκαν άρον άρον κυρίως επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκε με τη …Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από το κεφάλι της, με την τρόικα να ζητά εδώ και τώρα περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που ξέφυγε.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι συνεννοήσεις για τα μέτρα στην Υγεία λαμβάνονταν διά μέσου του υπουργείου Οικονομικών, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν οι συναντήσεις απ’ ευθείας με το υπουργείο Υγείας.


Πάντως τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των ημερών ώστε να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές και στις τιμές των φαρμάκων, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει και το νέο Δελτίο Τιμών που θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσειςστις τιμές των φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου