Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: Στοιχεία “σοκ” για τις συνθήκες υγιεινής στα νοσοκομεία

Virus

Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, για τον κίνδυνο έκθεσης των ασθενών σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια, εξαιτίας των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά νοσοκομεία.

Αν και το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, η Ελλάδα διεκδικεί την αρνητική πρωτιά σε αυτό τον τομέα.

“Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% των εισαγωγών στα Νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία” λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. “Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα Νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων. Στα Νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι στο 15%” συμπληρώνει.

Την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία, η Ομοσπονδία την αποδίδει καταρχήν στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα νοσηλείας. “1ας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια. Πώς να προλάβει να κάνει υγιεινή των χεριών του, ειδικά στις εφημερίες με τις αθρόες εισαγωγές ασθενών; Στις ΜΕΘ αντιστοιχεί 1ας νοσηλευτής σε 4 ασθενείς, μπορεί και παραπάνω”αναφέρει ο κος Γιαννακός. Το πρόβλημα επιτείνει η τεράστια έλλειψη Βοηθών Θαλάμων. Τι σημαίνει αυτό; “Οι ασθενείς κάνουν εισαγωγή σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί από τον προηγούμενο ασθενή. Κάποιες φορές δεν γίνεται απολύμανση ούτε στα μηχανήματα των ΜΕΘ” ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπρόσθετους κινδύνους προκαλεί η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, αφού συνδέεται άμεσα με την έλλειψη υγειονομικού υλικού, αναλώσιμων κι εξοπλισμού.

“Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες. Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά, επιθέματα κατακλίσεων, με αποτέλεσμα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να μην μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας” τονίζει ο κος Γιαννακός. Αναδεικνύει, παράλληλα, την ανεπάρκεια στρωμάτων κι εξοπλισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων ως μία ακόμη απόρροια. “Τα απλά στρώματα στις κλινικές είναι δεκαετιών με προβλήματα σε ζητήματα υγιεινής. Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε κρεβάτια τα οποία διαθέτουν μηχανισμούς αλλαγής θέσης ασθενών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιπλοκές και λοιμώξεις αναπνευστικού και κατακλίσεις. Τα κρεβάτια είναι 20ετίας. Οι καρέκλες αιμοκάθαρσης είναι διαλυμένες, γεμάτες αίματα και μικρόβια στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο οικονομικός “στραγγαλισμός” των νοσοκομείων έχει επιπτώσεις και στην καθαριότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

“Λόγω των μειωμένων διαθέσιμων κονδυλίων, οι εργολάβοι καθαριότητας μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας και το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις, με συνέπεια οι τουαλέτες και οι κλινικές να μην καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί” λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος αναφέρει το παράδειγμα νοσοκομείου 700 κλινών που το βράδυ έχει μόνο 1 καθαρίστρια. “Για να γλιτώσουν οι εργολάβοι χρήματα μειώνουν κατά πολύ και τα υλικά (χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κλπ) από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις” προσθέτει.

Στο “όργιο” των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων συμβάλλει, τέλος, ο χρόνος που μεσολαβεί από την εφημερία έως την εισαγωγή του ασθενούς σε ΜΕΘ ή τον προγραμματισμό του χειρουργείου του.

“Δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης των ασθενών με υψηλή επικινδυνότητα μετάδοσης νοσημάτων, με αποτέλεσμα ασθενείς με βαριές ιώσεις να νοσηλεύονται μαζί με άλλους ασθενείς. Να αποικίζονται από μικρόβια και να πολλαπλασιάζονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις” καταλήγει ο κος Γιαννακός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου