Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Δυσαρεστημένοι γιατροί και ασφαλισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με έρευνα της ALCO

Παναγιώτα Καρλατήρα - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Μόλις ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν «αρκετά» ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείαςΔυσαρεστημένοι αποδεικνύεται ότι είναι τόσο οι γιατροί όσο και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με το πλαίσιο λειτουργίας του.


Όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας «Alco» για λογαριασμό της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων από τα Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ) και τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, μόλις ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν «αρκετά» ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Έτσι, η επιλογή ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών φαίνεται μονόδρομος: σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι (48%) προσφεύγουν στους συμβεβλημένους γιατρούς 
Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, με δεδομένο πως οι δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας καταρρέουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι γιατροί της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, 10 νομοί της χώρας είναι χωρίς συμβεβλημένους γενικούς γιατρούς, 19 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παιδίατρους και 5 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παθολόγους! 

Οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνονται στην έρευνα: σημαντικό ποσοστό ασφαλισμένων (41%) χαρακτηρίζει ανεπαρκή την κάλυψη της περιοχής του από συμβεβλημένους γιατρούς. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πολίτες (ποσοστό 23%) που αναφέρουν ότι περιμένουν πάνω από 30 ημέρες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό καθώς έχει «εξαντληθεί» το πλαφόν των 200 επισκέψεων. 

Αλλά και οι συμβεβλημένοι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσλειτουργία του Οργανισμού σε ό,τι αφορά το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα, τις χαμηλές αμοιβές τους και την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους. 

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου, οι γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου από το υπουργείο Υγείας, ότι αμειβόμαστε με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη αλλά η καθαρή αμοιβή είναι 2 ευρώ επειδή πληρώνουμε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην είσπραξη». 

Τόνισαν δε τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται με τη νέα υπουργική απόφαση που προσθέτει άλλες 86 εξετάσεις στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ αλλά χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί θα το πληρώσουν σε clawback.

1 σχόλιο: