Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η υγεία μεταναστεύει!

Το κύμα φυγής προς τη Βουλγαρία συνεχίζεται. Μία ακόμη εταιρεία -με ανατομικά είδη - μετέφερε εκεί την έδρα της!


Βροχή ακούγεται ότι πέφτουν τα τηλέφωνα σε Έλληνες παρόχους υγείας από λογιστήρια και συμβούλους επιχειρήσεων, προκειμένου να αδράξουν την ευκαιρία -και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην εσωτερική αγορά- και να μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική Βουλγαρία.

Τα περισσότερα τηλέφωνα, όπως είναι και το αναμενόμενο, τα δέχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς η απόσταση από τη γειτονική Βουλγαρία με μεταφορικό μέσο δεν είναι πάνω από μία ώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μία ακόμη εταιρεία από τον χώρο της υγείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των ανατομικών ειδών μετέφερε προ ημερών την έδρα της από την Βόρειο Ελλάδα στην περιοχή Πετριά της Βουλγαρίας.

Παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι ανάλογες προτάσεις για μεταφορά έδρας γίνονται και για την Κύπρο, όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει αναμφίβολα η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, σήμερα στη γειτονική Βουλγαρία δραστηριοποιούνται 17.000 ελληνικές επιχειρήσεις από περίπου 2.000 που ήταν πριν από μία εξαετία

Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι το κύμα φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς οι οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν, με βασικότερο ότι ο ΦΠΑ είναι 10%, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι ελεύθερο χωρίς capital control, αποτελούν ένα είδος εγγύησης ότι οι εταιρείες, ελεύθερες να κάνουν τις συναλλαγές τους θα συνεχίσουν να λειτουργούν και στο μέλλον.

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι φέτος 3.642 επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη γειτονική χώρα, έναντι 3.262 το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδας, στη Σόφια, οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 εργαζόμενους.

Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι οι μισές από αυτές είναι πραγματικά ενεργές, δηλαδή εμφανίζουν κάποια παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα και οι υπόλοιπες απλώς δημιουργήθηκαν για να "κρατούν" τα λογιστικά βιβλία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου