Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ειδικός δασμός στις παράλληλες εξαγωγές;



Έλληνας παράγοντας, ανέφερε στο Iatronet ότι η υλοποίηση της πρότασης θα ωφελούσε πρωτίστως το κράτος.



Ειδικός δασμός (εισφορά) στις παράλληλες εξαγωγές. Η συγκεκριμένη πρόταση κυκλοφορεί στο εσωτερικό του Υπουργείου Υγείας, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει κουβέντα για το πώς μπορεί να ελεγχθεί το φαινόμενο, καθώς θεωρείται υπαίτιο για τις πολλές ελλείψεις σκευασμάτων που υπάρχουν στην αγορά. Στις κουβέντες, όπως μάθαμε, συμμετέχουν εκτός από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, ο ΙΦΕΤ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ο ΙΦΕΤ μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται εντός του προσεχούς διαστήματος να καταθέσει μελέτη για τις συνολικές ελλείψεις φαρμάκων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Έλληνας παράγοντας, μας ανέφερε ότι η υλοποίηση της προαναφερθείσας πρότασης θα ωφελούσε πρωτίστως το κράτος. Διότι, καταρχήν, οι εξαγωγές δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Η εταιρεία που τις πραγματοποιεί απλώς φορολογείται κάθε χρόνο στα κέρδη της. Αναμφίβολα λοιπόν, μέσω του δασμού θα μπορούσε και ο ΕΟΠΥΥ να αυξήσει αφενός τα έσοδά του και αφετέρου να ελέγξει καλύτερα τη ροή των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά.

Από την άλλη, κατά την ίδια πηγή, οι έμποροι που κάνουν τις παράλληλες εξαγωγές και οι οποίοι τις δηλώνουν –όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΦ- θα πρέπει να αποδεχτούν κάποια στιγμή να πληρώνουν ως εισφορά ένα μέρος των τεράστιων κερδών που πετυχαίνουν. Και εξηγεί: ένα σκεύασμα στην Ελλάδα μπορεί να τους αφήνει ένα κέρδος 3-4%, όμως όταν το ίδιο αυτό σκεύασμα το εξάγουν έχουν περιθώριο κέρδους που μπορεί να φθάνει και το 25%. Και αυτό συμβαίνει διότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Για παράδειγμα, συγκεκριμένο σκεύασμα για γαστρεντερικές διαταραχές στην Ελλάδα κοστίζει 1,5 ευρώ, ενώ στη γειτονική Ιταλία ο ασφαλισμένος το αγοράζει με 6 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ για το 2015, οι παράλληλες εξαγωγές σε αξία έφθασαν τα 401 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ, καθώς δεν δηλώνονται όλα φάρμακα που διοχετεύονται σε αγορές του εξωτερικού. Επιβεβαιώνουν δε ότι τα κέρδη που αφήνουν, εκτός από τεράστια είναι και άμεσα καταβλητέα στην τσέπη του εμπόρου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου