Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Κ.Υγείας Γαργαλιάνων:Η 6 ΥΠΕ απαντάει στο αίτημα για γιατρούς ‘’ το σύστημα έχει καταρρεύσει ‘’


Κ.Υγείας Γαργαλιάνων:Η 6 ΥΠΕ απαντάει στο αίτημα για γιατρούς ‘’ το σύστημα έχει καταρρεύσει ‘’

LIFE2DAY.GR

Νοσοκομεία σε Κρίση Της Νικολέτας Ντάμπου Με την απόσυρση των μηχανημάτων του μικροβιολογικού εργαστηρίου μετά την απόσπαση του μικροβιολόγου και με 3 γιατρούς που δίνουν μάχη για να βγαίνουν οι εφημερίες και με την 6 ΥΠΕ να απαντάει στο αίτημα της διοίκησης του Κέντρου για γιατρούς ‘’ ότι το σύστημα είχε καταρρεύσει!!!’’ αλλά και με το διευθυντή να αγοράζει λάμπες, χαρτικά κ.α , διαμορφώνεται η τριτοκοσμική εικόνα του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων στην Μεσσηνία. 

Ο διευθυντής κύριος Αλέξανδρος Τχωρτζίκης μιλάει στο www.Life2day.gr Ελλείψεις θα υπήρχαν και στα φάρμακα, όμως αυτό που εφαρμόζουν στο Κέντρο, είναι να γράφονται αυτά και να εκτελούνται οι συνταγές στα φαρμακεία . Τα φάρμακα αυτά αφορούν περισσότερο σε αντιφλεγμονώδη, σε ενέσιμα, σε κορτιζόνες, κλπ. Μαύρα είναι τα πράγματα και στο ζήτημα του ασθενοφόρου αφού το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων δεν διαθέτει καν όχημα ασθενοφόρου και πάλι όμως δεν θα είχε καμία διαφορά όταν για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται προσωπικό για τρείς βάρδιες οι οποίες θα έπρεπε να αποτελούνται από έναν οδηγό και έναν διασώστη έκαστη. 

Αυτό που γινόταν παλαιότερα ήταν να βάζουν έναν οδηγό του Δήμου που εργάζεται στην ‘’συλλογή’’ σκουπιδιών μαζί με έναν εφημερεύοντα γιατρό στην κάλυψη του όποιου περιστατικού, κάτι που όμως αφενός απαγορεύεται και αφετέρου όπως αναφέρει ο διευθυντής “πρόκειται για εικόνα τριτοκοσμική”. Η λύση που προκρίθηκε είναι η κάλυψη του Κέντρου από το ΕΚΑΒ το οποίο όμως και πάλι παρουσιάζει προβλήματα αφού αποτελείται από ένα μόλις όχημα για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Έτσι, σε κάθε κλήση του και αναλόγως με το που βρίσκεται, μπορεί να φτάσει σε είκοσι λεπτά, μπορεί και σε μία ώρα, με τους γιατρούς να “κάνουν τον σταυρό” τους. Κανονικά πάντως η βάση του είναι στο κοντινό χωριό των Φιλιατρών. 

Η μεγάλη ερεύνα του LIFE2DAY.GR σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ελλάδας, συνεχίζεται και σήμερα με επόμενό μας σταθμό την Πελοπόννησο, την Μεσσηνία και συγκεκριμένα τους Γαργαλιάνους για τους οποίους σήμερα θα παρουσιάσουμε το τοπικό Κέντρο Υγείας που ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κύριο Αλέξανδρο Τχωρτζίκη, ο οποίος δηλώνει αγανακτισμένος από την Υγειονομική Περιφέρεια που είναι χαρακτηριστικά απούσα από όλες τις ανάγκες του Κέντρου, ενώ σοβαρό είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε γιατρούς, γεγονός που απειλεί την λειτουργία του Κέντρου στις εφημερίες, ενώ δεν υπάρχει ούτε ασθενοφόρο. 

Οι πατέντες που σκαρφίζονται ώστε να μην ξεμένουν από αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, αλλά και οι βλάβες σε μηχανήματα… Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που πραγματοποιεί έρευνα και καταγράφει καθημερινά πάνω από ένα χρόνο , ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας και η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της , αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ. Το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν παιδίατρο και έναν γενικό γιατρό, οι οποίοι πλαισιώνονται από έναν αγροτικό γιατρό. 

Πρόβλημα υπάρχει με τις εφημερίες, αφού οι τρεις γιατροί δεν επαρκούν για να βγαίνουν οι εφημερίες και μάλιστα ο ίδιος ο διευθυντής που είναι και ο παιδίατρος στο Κέντρο ανέφερε πως αυτόν τον μήνα θα κάνει 5 εφημερίες κάτι που κανονικά δεν επιτρέπεται όμως θα το κάνει για την εξυπηρέτηση του κόσμου και για να μην κλείσει το Κέντρο. Αξίζει να αναφέρουμε πως κανονικά υπάρχει ένας γιατρός ακόμα στην δύναμη του Κέντρου, ωστόσο αυτός έχει αποσπαστεί και η απουσία του είναι τεράστια αφού κανονικά θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον πέντε αγροτικούς αλλά και ακόμα τρεις γενικούς γιατρούς. 

Μόνο έτσι θα έβγαιναν οι εφημερίες αφού ούτε αγροτικοί γιατροί υπάρχουν για να κάνουν εφημερίες. Μάλιστα το Κέντρο ζητάει να έρθουν μόνο για εφημερίες ειδικευόμενοι γιατροί ώστε να διαφυλαχθεί η λειτουργία του όλες τις μέρες. Να σημειώσουμε ακόμα πως στο Κέντρο υπήρχε και μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο λειτουργούσε, όταν όμως ο μικροβιολόγος έφυγε με απόσπαση για το Γενικό νοσοκομείο οι αρχές αφαίρεσαν και τα σχετικά μηχανήματα από το Κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, την τελευταία φορά που από την διοίκηση του Κέντρου αιτήθηκαν περισσότερους γιατρούς, η απάντηση από την ΥΠΕ ήταν ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει!!! 

Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο διαθέτει οχτώ άτομα από τα οποία τα εφτά εργάζονται αφού άλλο ένα λείπει με άδεια εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας. Ωστόσο, με το υπάρχον δυναμικό οι βάρδιες βγαίνουν με επάρκεια και το προσωπικό μπορεί να παίρνει κανονικά άδειες και ρεπό αφού εδώ είναι ένας τομέας που το Κέντρο δεν παρουσιάζει ελλείψεις. Στην έρευνα του LIFE2DAY.GR μαθαίνουμε πως το Κέντρο δεν παρουσιάζει ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές δωρεές, τις οποίες η διοίκηση του Κέντρου φροντίζει να διαχειρίζεται σωστά, βασικά αγοράζοντας τα απαραίτητα υλικά. Οι δωρεές αυτές προέρχονται από τον κόσμο. Ελλείψεις θα υπήρχαν και στα φάρμακα, όμως αυτό που εφαρμόζουν στο Κέντρο, είναι να γράφονται αυτά και να εκτελούνται οι συνταγές στα φαρμακεία ώστε κατόπιν να γίνεται και η χορήγησή τους από τους γιατρούς. Τα φάρμακα αυτά αφορούν περισσότερο σε αντιφλεγμονώδη, σε ενέσιμα, σε κορτιζόνες, αποτέλ κλπ. 

Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου, ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει ένας καρδιογράφος που αγοράστηκε από δωρεά και ο οποίος χάλασε πρόσφατα. Παράλληλα έχει χαλάσει ο απινιδωτής με αποτέλεσμα να δανειστούν από άλλη Μονάδα. Από την διοίκηση έχουν γίνει σχετικές εκκλήσεις ώστε να έρθει κάποιος να φτιάξει τα όποια μηχανήματα χαλάνε, όμως δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ο ίδιος ο διευθυντής εξάλλου βάζει χρήματα από την τσέπη του για να αγοράζει λάμπες, τετράδια και άλλα παρόμοια υλικά που ξέρει πως ποτέ δεν μπορεί να διεκδικήσει από αλλού. Στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων προσέρχονται περίπου τριάντα άτομα στο παιδιατρικό αλλά και πάνω από πενήντα ακόμα στα άλλα τμήματα σε ένα σύνολο που θα έφτανε τα περίπου εκατό άτομα ανά ημέρα στο Κέντρο. Είναι σημαντικό δε να αναφερθεί πως ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου ξεπερνάει τις δέκα χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου