Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Τέλος στις ελεύθερες επισκέψεις σε γιατρούς από το 2017


Αποτέλεσμα εικόνας για επισκέψεις σε γιατρούς εοπυυ

Από… σαράντα κύματα θα πρέπει να περνούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥμέχρι να κλείσουν τελικά ραντεβού για ιατρική επίσκεψη ή για κάποια εξέταση, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο του μνημονίου, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να έχει καταρτίσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2017.

Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, για τηνπροέγκριση των επισκέψεων σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα (ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα δίνεται στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάλογά όμως με τις δυνατότητές τους (θα έχει προηγηθεί "χαρτογράφηση" των υποδομών, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους) και με βάση το χρόνο αναμονής που χρειάζεται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, και εφόσον οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν εκεί ραντεβού, τότε μόνο θα δίνεται το "πράσινο φως" για πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόοδος του μέτρου μάλιστα θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες

Οι αλλαγές αυτές γίνονται στην κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για την τήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του, οι οποίοι συνεχίζουν και αυτή τη χρονιά να καταγράφουν μεγάλη υπέρβαση σε όλους τους κωδικούς (ενδεικτικά μόνο για το φάρμακο η "τρύπα" στον Οργανισμό θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για έναν ακόμη περιορισμό που τίθεται στους ασφαλισμένους από τη στιγμή που συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ το 2012, οπότε και έγινε το "άνοιγμα" στην ιδιωτική αγορά περίθαλψης. Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή "κόφτες" τόσο στις επισκέψεις σε γιατρούς (ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, και αν χρειαστεί και τρίτη εξέταση, τότε θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ), όσο και στη συνταγογράφηση και εκτέλεση εξετάσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό οι θεσμοί έχουν ζητήσει να υπάρχει πλήρης ιατρικός φάκελος ανά ασθενή, όπου θα καταγράφονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει, τα φάρμακα που λαμβάνει, ειδικά όταν πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους, οι ιατρικές επισκέψεις και οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια. Έτσι με βάση το ιατρικό αυτό αρχείο, είτε θα δίνεται στους ασφαλισμένους η έγκριση για τη διενέργεια επιπλέον ιατρικών πράξεων, είτε ο ΕΟΠΥΥ θα βάζει φρένο στις επιπλέον παροχές Υγείας που καλύπτει.

Το ζήτημα όμως είναι, όπως σημειώνουν φορείς της ιδιωτικής αγοράς Υγείας σε μια πρώτη αποτίμηση του σχεδίου του μνημονίου, κατά πόσο οι δημόσιες δομές μπορούν να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη ζήτηση και κυρίως μετά από πόσο χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ποσοστό άνω του 90% των ασφαλισμένων απευθύνονται εξαρχής σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν μια εξέταση.

Περιορισμοί πάντως αναμένονται και σε ότι αφορά στον ΕΣΥ. Και αυτό γιατί έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μπει και οι τελευταίες πινελιές στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε τοπικές μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς) και σε οικογενειακούς γιατρούς. Αυτό θα είναι το πρώτο και απαραίτητο στάδιο από το οποίο θα περνούν οι ασθενείς για να παραπέμπονται στη συνέχεια για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές του ΠΕΔΥ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

6 σχόλια:

 1. Ωραία έκεθεση ιδεών αλλά αυτό συνιστά ......κατάρρευση των υπηρεσιών παροχής υγείας στην χώρα μας ! Δεύτερον από το πολύ το ψέμα δεν προσέχουν καν τις αντιφάσεις ! Αυτοί δεν λένε ότι ......τέλος του 2017 θα ολοκληρώσουν (?) τους ιατρικούς φακέλους ? Πως θα εφαρμόσουν από τον ......Μάρτιο του 2017 το ......εκπληκτικό νέο σύστημα ? Πρόβλεψη ? Θα πέσει πολύ ξύλο από τους εξαγριωμένους ασφαλισμένους !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα, τα ......πιστεύουν τώρα αυτά ? Με τι......υποδομές ? Με τους 3500 ......φουκαράδες που θα προσλάβουν για τις ΤΟΜΥ ? Και θα σκοτώνονται στην δουλείά και απλήρωτοι και ......ξύλο από τους ασφαλισμένους !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και τώρα που το θυμήθηκα , Μάιο/Ιούνιο δεν λένε ότι θα κάνουν τον διαγωνισμό για 3500 ......κορόιδα ? Πότε θα τους στείλουν στις ΤΟΜΥ για να ξεκινήσουν το νέο σύστημα ......Ιούνιο ? Και πχ ασφαλισμένοι με κατακλίσεις που θα χρειάζονται αλλαγές περίδεσης για ......3 μήνες ανά .....2 ημέρες θα τρέχουν όλη μέρα στους ......ΙΚΑτζήδες για άδεια ? Αυτοί που σας τα λένε αυτά κ. Μαστοράκου έχουν .....λαλήσει ! Παιδιά κανένας καλός συνάδελφος .....ψυχίατρος προσφέρεται να τους .....βοηθήσει ? Κρίμα είναι !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ !!!!ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΑ!! Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!! ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΛΕΩ ..ΤΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιατί συνάδελφοι δεν κάνουμε το προφανές;

  Να φύγουμε ΟΛΟΙ από τον ΕΟΠΥΥ και να μποϋκοτάρουμε τις νέες ΤΟΜΥ;

  Τότε μόνο θα δούμε μια άσπρη μέρα. Θα ισχύσουν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, το κόστος της υγείας θα εκλογικευθεί ώστε και η υγεία να είναι προσιτή στον πολίτη και εμείς να πληρωνομαστε άμεσα και ικανοποίητικά για τις υπηρεσίες μας.

  Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να μας ωθούν και τα συνδικαλιστικά όργανα.
  Αλλιώς με τα 2-3€ καθαρά ανά επίσκεψη, θα τα κλείσετε όλοι τα ιατρεία σας και υα αναρωτιέστε τι συνέβη.

  Αλλά θέλει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Πρέπει οι σύλλογοι να ενώσουν τους γιατρούς σε κοινό μετωπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΛΥΠΑΜΑΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή