Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Εμπόδια πρόσβασης στη σύγχρονη τεχνολογία καταγγέλλουν οι διαβητικοί


Σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΔΥ, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και απομακρύνοντας τις επιπλοκές, τα νέα τεχνολογικά προϊόντα για το Σακχαρώδη Διαβήτη μειώνουν κατά 50% τις δαπάνες αντιμετώπισής τους.

Όπως όμως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η πρόσβαση σε αυτά καθίσταται αδύνατη με τις νέες τιμές αποζημίωσης των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών που ανακοινώθηκαν (εδώ).

«Η Πολιτική Διοίκηση της Υγείας αποφάσισε να δώσει τιμές που βασίζονται σε προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κατηγορώντας τους ιθύνοντες ότι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το αίτημά της για αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στο ΣΔ, από 60 εκατ. ευρώ (ΦΕΚ τΒ/1752/22-5-2017) σε 77 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε επιστολή του πρόσφατα προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είχε προειδοποιήσει για τυχόν ενδεχόμενα ολικού αποκλεισμού μεγάλων κατηγοριών προϊόντων από την αγορά, αξιώνοντας αύξηση της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης σε ετήσια βάση και ζήτηση του clawback στο τέλος του έτους, επίσης σε ετήσια βάση.

Εξάλλου και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλεγούν μη πιστοποιημένες εταιρίες (χαμηλού κόστους και χωρίς ποιοτικά αποτελέσματα) ή χειρότερα να υπάρξει αδυναμία παραγγελίας αναλώσιμου υλικού, εξαιτίας μείωσης στο περιθώριο κέρδους τους με τις νέες τιμές.

«Καταστρέφουν την υγεία 1.000.000 ανθρώπων στη χώρα μας!» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει όλα τα μέχρι πρότινος αυτονόητα. Ήδη, με τη συνεργασία των δικτυακών ομάδων διαβήτη, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς.

«Απαιτούμε για τελευταία φορά εγγράφως, διότι την επόμενη φορά θα απαιτούμε με τη φυσική παρουσία του συνόλου των ατόμων με διαβήτη έξω από τα γραφεία των υπευθύνων:

Αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη
Μηδενικό ΦΠΑ στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως και σε άλλες χώρες Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Άμεση πρόβλεψη για αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας
Εξασφάλιση της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά των ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη
Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη σε όλα τα φαρμακεία της χώρας
Υλοποίηση «σοβαρών» οικονομικο-επιστημονικών συναντήσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας με μοναδικό θέμα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη με εκπροσώπους της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., του Σ.Ε.Ι.Β. και του Π.Φ.Σ.» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου