Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Αναγκαία η κεντρικοποίηση των Συστημάτων Αιμοδοσίας



Το Ε.ΚΕ.Α. βρίσκεται στη διαδικασία συγκεντροποίησης των λειτουργιών και διαδικασιών στην Αιμοδοσία, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για ένα Εθνικό Κεντρικοποιημένο Σύστημα Αιμοδοσίας.

Onmed.gr

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.),συνάντηση εκπροσώπων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων των επαγγελματιών υγείας –πλην γιατρών- που στελεχώνουν τις υπηρεσίες αιμοδοσίας (τεχνολόγων, βοηθών εργαστηρίων, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας).

Το Ε.ΚΕ.Α. βρίσκεται στη διαδικασία συγκεντροποίησης των λειτουργιών και διαδικασιών στην Αιμοδοσία, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για ένα Εθνικό Κεντρικοποιημένο Σύστημα Αιμοδοσίας. Ο σχεδιασμός αυτός συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών αιμοδοσίας και στη μείωση του κόστους, ενώ επιπροσθέτως επιβάλλεται για την εναρμόνισή μας στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την Αιμοδοσία.

‘’Η κεντρικοποίηση των Συστημάτων Αιμοδοσίας, που είναι γεγονός σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, συνεπάγεται μεταβολή του ρόλου των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην αιμοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ακούσουμε τις απόψεις των αντιστοίχων φορέων για το νέο σύστημα και τη θέση των διαφόρων επαγγελματιών υγείας σεαυτό οργανώθηκε η παραπάνω συνάντηση. Επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία, με σεβασμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και επικαιροποιήσεις όπου είναι αναγκαίο, αν οι περιγραφές είναι παρωχημένες και δεν απεικονίζουν τη σημερινή πραγματικότητα.’’

Η συνάντηση έγινε παρουσία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και της Δ/νσης Επαγγελμάτων Υγείας του Υπ. Υγείας και διήρκεσε 3,5 ώρες. Αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός και έγινε σαφές ότι όλοι οι ως άνω επαγγελματίες υγείας έχουν θέση στο νέο σύστημα. Προσδιορίσθηκε η ανάγκη σαφέστερης περιγραφής της εκπαίδευσης και του ρόλου του νοσηλευτή στο νέο σύστημα καθώς και η πιστοποίηση αυτής της εκπαίδευσης. Ο νέος ρόλος του νοσηλευτή στην ιατρική της μετάγγισης και την καταγραφή ανεπιθύμητων δράσεων είναι ένα ενδεχόμενο προς μελέτη (tranfusionist). Επικαλύψεις ρόλων υπάρχουν καθώς και απασχόληση σε «αλλότρια» εργασία αφού το προηγούμενο κατακερματισμένο σύστημα στηρίχθηκε σε όποιο προσωπικό διέθετε εκάστη υπηρεσία αιμοδοσίας. Παρά ταύτα σήμερα το στελεχικό δυναμικό των υπηρεσιών αιμοδοσίας μπορεί να θεωρηθεί εκπαιδευμένο και με καλή γνώση όλου του αντικειμένου.

Παρότι διατυπώθηκαν τα προβλήματα και κάποιες αντιθέσεις όλες οι επαγγελματικές ομάδες δήλωσαν τη στήριξή τους και την πεποίθηση ότι το σύστημα χρήζει αναδιοργάνωσης. Επίσης, συνομολογήθηκε ότι όλοι έχουν θέση στο νέο μοντέλο και δεσμεύθηκαν να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους ώστε το Ε.ΚΕ.Α. να τις λάβει υπόψη στη διαμόρφωση εισήγησης προς το Υπουργείο Υγείας.

‘’Φρονούμε ότι η συνεργασία, η συναντίληψη και η δουλειά ομάδας θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ομαλή μετάβαση στη νέα δομή της αιμοδοσίας. Οι επαγγελματίες υγείας που επί σειρά ετών έχουν κρατήσει όρθια την Αιμοδοσία της χώρας αποτελούν εγγύηση για τη λειτουργία της στις νέες συνθήκες. ‘’

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από :

Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ - ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ

Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ)

Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού- ΠΑΣΟΝΟΠ

Πανελλήνιο Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ)

Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ)

Συνδικαλιστική Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων Ελλάδας (ΣΕΤΙΕ)

Ένωση Τεχνολόγων – Παρασκευστών Δημόσιων Νοσοκομείων (ΕΝΤΕΠΑ)

ΤΕΙ Αθηνών Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας

Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου