Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Νέα ρύθμιση οφειλών αλά κάρτ προς τα ταμεία

Τον Αύγουστο τίθεται σε εφαρμογή

Μαίρη Λαμπαδίτη - protothema.gr

Δικαίωμα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή όσοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές - Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν στο τέλος του 2016 τα 31 δισ. ευρώΣε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος της οφειλής τους θα χωριστούν οι οφειλέτες των ταμείων οι οποίοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και σε 120 δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα στις 3 Αυγούστου, ημέρα που θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας η νέα ρύθμιση θα είναι αλά καρτ, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη το οποίο θα «σχεδιάζεται» βάσει του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματός του.

Όμως προσοχή! Δικαίωμα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή όσοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές.

Ειδικότερα, όσοι έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορέσουν να τα ρυθμίσουν έως και σε 36 δόσεις.

Όσοι έχουν χρέη από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις.

Όσοι οφείλουν περισσότερα από 20.000 ευρώ στα ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ειδικές συμφωνίες με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ. 

Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες εξυγίανσης ως κύριος πιστωτής (ήτοι με ποσοστό άνω του 60%) με οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός α) έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και β) δεν οφείλει προς ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.).

Όσοι τέλος οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και στις τράπεζες θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.


«Η μία είναι εκείνη -τόνισε- στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, στους οποίους οφείλουν οι συμπολίτες μας -τράπεζες, φορολογική Αρχή, ιδιώτες, και η άλλη διαδικασία είναι αυτή, που αφορά οφειλές αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση, που θα ρυθμιστεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε. Για τη δεύτερη διαδικασία, που αφορά αποκλειστικά την κοινωνική ασφάλιση, είναι μία απλή διαδικασία, για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για ποσά πάνω από τις 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, μέχρι 120 δόσεις».

Για τον καθορισμό των δόσεων ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «δεν είναι ζήτημα επιλογής του ασφαλισμένου, είναι θέμα του προφίλ του οφειλέτη, ώστε να έχει μία βιώσιμη λύση με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες».

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων εσόδων και των μηνιαίων εξόδων του οφειλέτη προκειμένου να διατηρήσει ένα επίπεδο διαβίωσης.

Στην υπουργική απόφαση θα προβλέπονται και εκπτώσεις στις προσαυξήσεις. 

Συγκεκριμένα:

-Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής θα γίνεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων.

-Με εξόφληση του χρέους σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%.

-Με εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%.

Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν στο τέλος του 2016 τα 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,4 δισ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.

Σχετικά με την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία, που αφορά την προστασία των συνταξιούχων από κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε: «Είναι μία διαδικασία που προετοιμάζουμε, έχω δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε συνεννόηση με το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ, για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Αυτό που είχα υποσχεθεί το επεξεργαζόμαστε για εφαρμογή πάρα πολύ άμεση».

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση που προωθείται θα εξασφαλίζει «να μην υπάρχει κατάσχεση σε λογαριασμούς για συντάξεις, όταν δίνονται αυτές αναδρομικά αθροιστικά και να μην κόβεται το ποσό σαν να είναι μία, αλλά να κόβεται πολλαπλασιαστικά, να προστατεύεται δηλαδή αθροιστικά κάθε σύνταξη μέσα στο βάθος του χρόνου, όταν καταβάλλεται αναδρομικά».

1 σχόλιο:

  1. Και ποιος καταβάλει σήμερα κανονικά ......εισφορές ? Αυτός που δεν έχει ανάγκη ρύθμισης ! Ότι νάναι ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή