Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Συναγερμός για την Ηπατίτιδα Α στην Ευρώπη!


Έξαρση της ηπατίτιδας Α στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες παρατηρείται κατά τους τελευταίους 6 μήνες στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενώ σε αντίστοιχη ανακοίνωση προέβη και το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ελλάδα.

Το ECDC (επισυνάπτεται η έκθεση) αναφέρει ότι πάνω από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα ηπατίτιδας Α έχουν καταγραφεί συνολικά. Περίπου 2.700 περιπτώσεις εξακολουθούν να διερευνώνται και δέκα χώρες έχουν αναφέρει αύξηση των περιπτώσεων σε σύγκριση με το 2016. Οι δημόσιες αρχές στη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προειδοποιήσει σχετικά με την έξαρση της ηπατίτιδας Α σε ομοφυλόφιλους άνδρες, συνιστώντας εμβολιασμό.

Σχεδόν 800 από αυτές τις περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Γαλλία. Πολλά περιστατικά έχουν επίσης αναφερθεί στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Ωστόσο στην Ισπανία εντοπίζεται το πιο εκτεταμένο πρόβλημα. Πάνω από 1.800 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες ή σε άνδρες ηλικίας 18-45 ετών, που δεν έχουν εκτεθεί σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Μάλιστα, το ECDC προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ομοφυλόφιλοι που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ WorldPride στη Μαδρίτη θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α.

Η επιδημία πιθανότατα δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, σύμφωνα με το ECDC. Οι καθυστερήσεις στην αναφορά περιπτώσεων και η αλληλούχιση του ιού σημαίνουν ότι τα αριθμητικά στοιχεία της παρακολούθησης υστερούν κατά 2-3 μήνες από τις πραγματικές διαγνώσεις, ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τρόπος μετάδοσης και συμπτώματα

Ο ιός της ηπατίτιδας Α εκτίθεται στα κόπρανα και μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων ή ποτών μολυσμένων με κόπρανα. Η ηπατίτιδα Α μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ειδικά του στοματικού πρωκτικού σεξ (rimming). Τα δάχτυλα, τα χέρια ή τα πέη που έρχονται σε επαφή με τον πρωκτό και μετά με το στόμα, θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν μια οδό μετάδοσης.

Η ηπατίτιδα Α προκαλεί οξεία ασθένεια με πυρετό, πόνο, ναυτία, εμετό, ίκτερο και ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως περίπου ένα μήνα μετά την έκθεση και μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες, αλλά ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών) και η κόπωση μπορεί να παραμείνουν έως και έξι μήνες.

Πρόληψη της νόσου

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α προστατεύει από τη μόλυνση και συνίσταται για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες τόσο από το ECDC, όσο και από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Απαιτούνται συνήθως περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, ελλείψεις εμβολίων έχουν αναφερθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία, καθώς και η Ελλάδα. Οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων υποστηρίζουν ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, λόγω προβλημάτων παραγωγής και ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να επεκταθούν μέχρι τα τέλη του 2018.


Πηγή: positivevoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου