Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Στο στόχαστρο των Νοσηλευτών ο Διοικητής του «Αγ. Σοφία»


Άγνοια των αρχών της δημόσιας διοίκησης και «επινόηση» νέας μορφής μεταβολής, εντελώς άτυπης, καταλογίζουν στο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» οι επικεφαλής της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), με αφορμή το θέμα της διακομιδής νεογνών εκτός νοσοκομείου από νοσηλευτές (διαβάστε εδώ).

Με επιστολή τους προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΕΝΕ απαντούν σε έγγραφο-απάντηση του Διοικητή του Παίδων, που όπως εκτιμούν «παρουσιάζει ορισμένες βασικές αντιφάσεις».


Όπως υποστηρίζουν ο διοικητής του νοσοκομείου φέρεται να αποδέχεται ανεπιφύλακτα ότι η Κινητή Μονάδα Νεογνών αποτελεί ξεχωριστή οργανική μονάδα σε σχέση με τις Α΄ και Β΄ Μονάδες Νεογνών, «εν συνεχεία συγχωρεί ή άλλως δικαιολογεί την στελέχωση της συγκεκριμένης μονάδας από νοσηλευτές που ανήκουν οργανικώς στις προαναφερθείσες Μονάδες Α΄ και Β΄».

«Με άλλα λόγια ο κατά τ’άλλα εμπειρότατος διοικητής του επίμαχου νοσοκομείου φέρεται να αγνοεί την θεμελιώδη αρχή της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με την οποία έκαστος υπάλληλος υπηρετεί σε ορισμένη θέση ορισμένης υπηρεσίας και όχι σε περισσότερες θέσεις διαφορετικών μεταξύ των υπηρεσιών», σημειώνουν.

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, «ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγία Σοφία», παραβλέποντας και μη εφαρμόζοντας το πλαίσιο των περιοριστικώς περιγραφομένων υπηρεσιακών μεταβολών, επινοεί μια νέα μορφή μεταβολής, εντελώς άτυπη και πάντως μη προβλεπόμενη από το πλέγμα των διατάξεων που διέπουν την κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Δυνάμει αυτής της πρωτότυπης μορφής υπηρεσιακής μεταβολής είναι εφικτό και νόμιμο, τουλάχιστον κατά την δική του εκδοχή και αντίληψη, με προφορική εντολή υπάλληλοι να καλούνται σε στελέχωση και άλλης οργανικής μονάδας, πέραν αυτής στην οποία έχουν τοποθετηθεί, ανήκουν οργανικώς και υπηρετούν».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο Παίδων «Αγ. Σοφία» δεν υφίστανται θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για την Κινητή Μονάδα Νεογνών, ενώ η συγκεκριμένη Μονάδα δεν προβλέπεται καν στον Οργανισμό του νοσοκομείου!

«Με άλλα λόγια ο διοικητής του νοσοκομείου συνομολογεί, ότι υποχρεώνει το νοσηλευτικό προσωπικό να στελεχώσει μια υπηρεσία – φάντασμα, της οποίας η λειτουργία δεν προβλέπεται καν από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Σε κάθε, δε, περίπτωση, η επίκληση εσωτερικής φύσεως ζητημάτων του νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα η μη ύπαρξη θεσμοθετημένων οργανικών θέσεων, δεν μπορεί να νομιμοποιεί την εξόχως παράνομη και καταχρηστική πρακτική που ακολουθείται», συμπληρώνουν.

Μάλιστα, θυμίζουν στον Διοικητή, ο οποίος επικαλέστηκε τον υπαλληλικό κώδικα ως μέσο αντιμετώπισης της άρνησης εκτέλεσης της παράνομης εντολής, πως ο κώδικας εμπεριέχει σχετική σαφή πρόβλεψη, «ενώ είναι αυτονόητο ότι και η συμπεριφορά, η στάση και η πρακτική του διοικητή ενός νοσοκομείου δύνανται ομοίως να ελεγχθούν εξ απόψεως πειθαρχικής, ποινικής και αστικής ευθύνης, κάθε φορά που παραβιάζεται το γράμμα του νόμου».

1 σχόλιο:

  1. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΒΟΛΕΥΤΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή