Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Έρχεται μείωση των εξειδικευμένων γιατρών με τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα σκαριά βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει μέσω της εκπαίδευσης να περιορίσει την παραγωγή ειδικευμένων γιατρών και να εστιάσει στην αύξηση των γενικών γιατρών ώστε να αποτελέσουν τον νέο πυρήνα παραγωγής οικογενειακών γιατρών.


Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική, προβλέπεται ξεκάθαρα η ενίσχυση της εκπαίδευσης στον χώρο της γενικής ιατρικής.

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θεωρεί την εξειδίκευση των γιατρών μία στρέβλωση γι’ αυτό και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.grέχει διατυπώσει σε πολλούς συνδικαλιστικούς φορείς και όχι μόνο, την άποψη πως δε θα έπρεπε να υπάρχει τόσο μεγάλη εξειδίκευση των γιατρών στη χώρα μας.

Κατά τον υπουργό Υγείας μόνο 1 γιατρός ανά 25.000 κατοίκους θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και συμβεβλημένος με το δημόσιο σύστημα.

Γεγονός που σημαίνει φυσικά ότι στις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με το σύστημα, θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εξειδικευμένων γιατρών.

Πάντως σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών προβλέπονται ενιαία εκπαιδευτικά standars σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά μεταξύ άλλων και διαρκής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και των εκπαιδευτών.

Κάτι που όμως προκαλεί ήδη ανησυχία στο ιατρικό σώμα καθώς εκφράζονται φόβοι πως είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι κλινικές που δίνουν ειδικότητα. Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

Όπως και να χεί το μόνο βέβαιον είναι πως με το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των γιατρών θα διαμορφωθούν ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα σε κάθε ειδικότητα, ώστε να μπορεί να γίνει και η αξιολόγηση των εκπαιδευτών.

1 σχόλιο:

  1. θα πηγαίνουμε σε γενικό ιατρό για το αυτί και θα κοιτάει τον λαιμό... λες και δεν ξέρουμε πως οι γενικοί ιατροί απλά δεν γνωρίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή