Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ψάχνοντας τους Γενικούς Γιατρούς για τη νέα Πρωτοβάθμια και τις ΤΟΜΥ! Πόσοι λείπουν στο νέο σύστημα

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι Γενικοί Γιατροί στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τελικά όμως πόσοι γενικοί γιατροί χρειάζονται στο δημόσιο σύστημα;

Την τελική ευθεία για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και μαζί με τις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να ετοιμάζονται και οι γενικοί γιατροί να αναλάβουν θέσεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο: «Έρχεται μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως οι Γενικοί Γιατροί θα είναι οι κυρίαρχοι στο σύστημα καθώς το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι όλες οι χώρες που ανέπτυξαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βελτίωσαν αποδεδειγμένα τους δείκτες δημόσιας υγείας, επένδυσαν στην αυξημένη «παραγωγή» και αξιοποίηση των γενικών –οικογενειακών ιατρών.

Γι αυτό άλλωστε και οι αλλαγές που θα γίνουν στις ειδικότητες προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση: στον περιορισμό των εξειδικευμένων γιατρών και στην αύξηση της παραγωγής των Γενικών Γιατρών.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να δημιουργήσει μια «στροφή» προς την παραγωγή ειδικοτήτων με χαμηλή προσφορά όπως είναι φυσικά της γενικής ιατρικής, της γηριατρικής, της δημόσιας υγείας, της ιατρικής της εργασίας κ.α. αλλά και να μειώσει όσες ειδικότητες παρουσιάζουν σήμερα κορεσμό.


Βέβαια οι πρώτες αλλαγές στις ειδικότητες φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει παρότι το νομοσχέδιο δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»
ΕΣΥ χωρίς Γενικούς Γιατρούς

Ωστόσο σήμερα ο αριθμός των Γενικών Γιατρών στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλός και βρίσκεται πολύ κάτω από το σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν τα στελέχη της Αριστοτέλους, στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, υπάρχει έλλειψη4.375 Γενικών Ιατρών, ή 6.073 γιατρών σε όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην περίπτωση βέβαια που η φροντίδα αυτή θα παρέχονταν αποκλειστικά από Γενικούς Ιατρούς.

Πάντως με την παρούσα παραγωγή Γενικών Ιατρών (τελευταία καταγραφή 2014), που ανέρχεται στους 196 (ένα ποσοστό της τάξης του 10% από τους νέους ειδικευμένους), θα χρειαστούν αναλογικά… 22 με 34 χρόνια για να αναπληρωθεί το έλλειμμα. Στην περίπτωση βέβαια που δε θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις, θανάτους ή μεταναστεύσεις σε άλλες χώρες.

26 σχόλια:

  1. Με γενικοτητες και......ευχολογια δουλεια δεν γινεται ! Το βασικο θεμα δεν ειναι η ελλειψη ΓΙ που θα αντικατασταθουν με Π/Θ αλλα η ελλειψη χρηματιδοτησης, οι.......αστειες αποδοχες,η ......τραγικη αναλογια ιατρων/πληθυσμου,η .......οργανικη αναξιοπιστια του χρΕΟΠΥΥ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1500 € μεικτα ! 1150€ καθαρα ! Το 50% παει σε ΦΕ/ΕΦΚΑ ! Με τα .....υπολοιπα νοικιαστε σπιτι, πληρωστε ρευμα/τηλ/κοινοχρηστα και.....ζηστε !!! Και δεν κανετε .......delivery , αν υπαρχουν συναδελφοι ΓΙ η Π/Θ που σκεφτονται να συμβληθουν ? Φυλλαδια να ......μοιραζετε , τα ιδια θα σας μεινουν στο χερι μαυρα και δεν θα κινδυνευετε με ......ξυλο η μηνυση !!! Εκει καταντησαν την Ιατρικη σημερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Σοφια φιλοι ενας γιατρος παιρνει κατα μεσο ορο 1300-1600 λεβα δηλαδη 650-800€ ! Με ......μισες τιμες, ανυπαρκτη φορολογια και μια αγορα χωρις χρΕΟΠΥΥδες να την στρεβλωνουν ! Γιατι το γραφω; Γιατι αυτο που θα μας φαινοταν ανεκδοτο πριν 10 χρονια, ειναι ......εναλλακτικη σημερα ! Ναι ακομη και η Βουλγαρια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με 50000 € ανα τσαντιροΤΟΜΥ ετησιως για......12 επαγγελματιες Υγειας , ουτε στα .......hotspots θα βρουν κοροιδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξανθουρο, πες το με δυο λεξεις : ψαχνουμε λαμακες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νεοι συναδελφοι χωρις υποχρεωσεις, ακουστε και εμας τους παλιους που μπλεξαμε με την Εγκληματικη Οργανωση της Λ. Κηφησιας, ακουστε την ενωση των ΓΙ ! Μακρια απο τις αφρικανικες ΤΟΜΥ ! Φυγετε στην πολιτισμενη Δυση για να ανταμειφθουν οι κοποι και οι θυσιες σας ! Εδω μονο ......κουπι στην γαλερα των ΞανθοΜπερσιμοΤακηδων σας περινενει, πεινα και.....μαστιγιο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και συκοφαντιες και καθε ειδους παραλογισμοι

      Διαγραφή
  7. Θα πηξουν στους ρωσοποντιακ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, αυτοι δεν ειναι κοροιδα ! Θα την ψυλλιαστουν οτι η δουλεια ειναι ......ανθρακορυχεια νε μισθους......Τατζικισταν και.....δρομο!

      Διαγραφή
  8. Υπάρχουν ένα σωρό άνεργοι χειρουργοι , πνευμονολογοι , καρδιολογοι κτλ που μπορούν να μετεκπαιδευτούν σε γενικούς γιατρούς ωστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατι να μην κανουν....delivery να ζησουν σαν ανθρωποι αφου τοσο τους αρεσει η Ελλαδα και δεν πανε εξω να προκοψουν?

      Διαγραφή
    2. Εγω συναδελφε δεν πιστευω οτι υπαρχει γιατρος που δεν μπορει να κερδισει τα εξι .......ψωροκατοσταρικα που του δινει (τοσα ειναι καθαρα μετα κρατησεις/φορους/εισφορες!)ο ΞανθοΜαδουρο με οποιονδηποτε αλλο τροπο πολυ πιο ακοπα πχ εφημεριες σε κλινικη και δημιουργωντας προσωπικη πελατεια ! Αλλωστε και τα 6 ψωροκατοσταρικα......παιζονται ! Αν δειξουν την ιδια συνεπεια που δειχνουν σε συμβεβλημενους γιατρους, φαρμακοποιους, προμηθευτες .......400€ τον μηνα στο χερι , σκασμος και......κουπι !!!

      Διαγραφή
    3. Ναι, να νοικιασετε ενα ......γηπεδο για να ......χωρεσουν ολοι ! Και να φερεται και την αστυνομια μην αρχισουν να δερνονται ποιος να πρωτοσυμβληθει!

      Διαγραφή
    4. Πάντα μετά από κραξιμο πετάγεται κ ένα troll για να πει την ΣΥΡΙΖΙΑ του!

      Διαγραφή
  9. Τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει από μερικές Υγειονομικές Περιφέρειες να διαρρέουν ότι θα επαναπροσλάβουν στις ΤΟΜΥ τους παλιούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ (είτε έχουν έχουν κερδίσει είτε όχι τις δικαστικές προσφυγές) με τις παλιές εργασιακές σχέσεις (5.30΄ ώρες εργασίας και διατήρηση ιατρείου). Λένε ότι δεν θα παίξει ρόλο η ειδικότητα αρκεί να παραιτηθούν από πιθανές αποζημιώσεις και να κλείσουν το ιατρείο τους μετά από το τέλος του 2018. Αυτό θα γίνει διότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν οι νεες διαδικασίες πρόσληψης και δεν φτάνουν οι γενικοί γιατροί. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το Σεπτέμβριο αρχίζει το νέο σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κλειστε το ιατρειο και ελατε να σας πεταμε εμεις την.....ελεημοσυνηβτων 600€ , οταν.....θυμομαστε βεβαια !

      Διαγραφή
  10. Αν και οταν αποφασισουν την ΓΙ να την κανουν πραγματικη ειδικοτητα, τοτε ισως αυτο που εχουν στα καζανοκεφαλια τους αρχισει να σχηματοποιειται...
    Αλλιως, Παθολογος που εφαγε καρεκλες στο διαβασμα θα παει να κανει τον τροχονομο για να παρει λιγοτερα απο οσα επαιρνε σαν ειδικευομενος προ κρισης?
    Ρε πού τους βρηκαμε αυτους ρε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον ......ελαττωματικο τους εγκεφαλο πονταρουν στην ανεχεια αλλα με τα ψιχουλα που δινουν και το .....χωσιμο που προυποθετει μονο πραγματικα.....απελπισμενοι που ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μπορουν να δουλεψουν θα πανε !

      Διαγραφή
  11. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....το ονειρο μου ειναι να δουλεψω σε μια .....ΤΟΜΥ .......ολιστικη Ιατρικη ! Αφηνω τις .......μιζερες ΗΠΑ βγαζω ......one way ticket και σας ......ερχομαι ! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.......επιτελους οι νεοι γιατροι θα......γυρισουν πισω! Χαχαχαχαχαχαχσχαχσχα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην Πορτογαλια παντως ο μισθος του γιατρου της ΠΦΥ μπορει να φτασει ως τις ......4000€ ! Για να δειτε οτι θελουν να εφαρμοσουν συστημα Πορτογαλιας με μισθους ......Πορτο αστα να πανε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΙΚΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ? ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΒΥΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΜΕΣΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ Ή ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ? ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕΕΕΕΕ..... ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο ΙΚΑ ρε φίλε? Θα κλείνεις το ιατρείο σου για να μπεις στην ΤΟΜΥ και θα παίρνεις 600 ευρώ καθαρά τον μήνα ! Που ζεις εσύ .......?

      Διαγραφή
  14. Προς Παθολόγους :
    " Θα έχετε ειδικότητα και θα είναι σαν σαν μην έχετε"....
    Τόσα χρόνια το παίζετε GP με άρωμα εξειδικευμένου διαβητολογουπερτασοηπατολογου.
    Καιρος να γίνεται κανονικοι GP, ώστε να να δουλέψουν και οι κανονικές ειδικότητες πχ ενδοκρινολόγοι που έχουν φάει τα χρόνια τους στα βιβλία και την εξειδίκευση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίστε να μαλώνετε , ενώ σας ......εξανδραποδίζουν!

      Διαγραφή
    2. Πω πω...τι κομπλεξίκαρος που είσαι ρε φίλε...!!! Μάλλον έτρεξες πολύ στο 6μηνάκι σου στην Παθολογική, τόσο είναι οι αντοχές σου και σε τρώει ακόμα...

      Διαγραφή
  15. Αφου γνωριζαν πως δεν υπαρχουν Γενικοι γιατροι στην αγορα τι τις ηθελαν τις ΤοΜΥ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή