Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Εμπαιγμός σε βάρος των αναπήρων και των βαρέως πασχόντων


“Ξεχειλίζει” η αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των 113 προαπαιτούμενων που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιουνίου, η πλειονότητα των οποίων θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέσα στο 2017.

“Αν αυτό συμβεί αίρεται η προστασία των ΑμεΑ, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας και τα άτομα αυτά οδηγούνται σε καθαρή φτωχοποίηση” τονίζει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη διάταξη 97 αποπειράται η επαναφορά της διφορούμενης και αμφισβητούμενης έννοιας της λειτουργικότητας του αναπήρου, παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας περί του αντιθέτου.

“Όπως και σε προηγούμενες προσπάθειες, το αναπηρικό κίνημα δεν θα επιτρέψει τα άτομα με αναπηρία να γίνουν πειραματόζωα στη δημιουργία ενός συστήματος που δεν έχει εφαρμοστεί πραγματικά και ολοκληρωμένα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα”προειδοποιεί η Συνομοσπονδία.

Τα “πυρά” των αναπήρων συγκεντρώνουν, επίσης, οι διατάξεις υπ. αριθ. 75, 76, 86, 105 και 106, οι οποίες φαίνεται να οδηγούν σε άμεσες μειώσεις ποσών ή και δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, εκ νέου θέσπιση συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας, περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και εν γένει περικοπές δαπανών στην αναπηρία.

Με ανοιχτή επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, η ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι είχε δεσμευτεί για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις αξιώσεις των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό, αξιώνει:
την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, που έχουν σχεδιαστεί και δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία,
την ουσιαστική βελτίωση των ΚΕΠΑ, με ορθή αξιολόγηση και όχι τη θέσπιση από την αρχή ενός συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας και εκ νέου ταλαιπωρίας χιλιάδων αναπήρων πολιτών,
να μην υπάρξει επαναϋπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία ή περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

“Αντί περικοπών και μειώσεων, το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί:
• Κατάργηση της άδικης διάταξης των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού.
• Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και μετά το 2019 και επέκτασή του σε όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας.
• Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 και της Π.Ν.Π. 4111/2013 και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.
• Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία”

καταλήγει στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η ΕΣΑμεΑ.

Με αφορμή τις ήδη πετσοκομμένες παροχές προς τους ανάπηρους, τους βαρέως πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αλλά και τις επαπειλούμενες στη βάση των προαπαιτούμενων που συμφώνησε η κυβέρνηση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί τους εμπλεκόμενους σε ξεσηκωμό.

“Νισάφι πια! Δεν τους χρωστάμε. Μας χρωστάνε! Ό, τι κόβουν από μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, θεραπείες και ό,τι μαζεύουν από τους φόρους, τα χαρίζουν ως κίνητρα για την «ανάπτυξή τους» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοτραπεζίτες, μεγαλοεφοπλιστές. Για τα κέρδη της πλουτοκρατίας μας οδηγούν στον μεσαίωνα!” αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή της.

“Γονείς και κηδεμόνες, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες μετατρέπουμε την απόγνωση και την οργή σε μαχητική απόφαση αγώνα. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ούτε τα ψίχουλα από το φαγοπότι των μεγαλοεπιχειρηματιών” συμπληρώνει και καλεί σε μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 20 Ιούλη 2017 και ώρα 7 μ.μ., στο Υπουργείο Υγείας, με τα ακόλουθα αιτήματα:

Καταβολή εδώ και τώρα (μέσα στο καλοκαίρι) όλων των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ σε γονείς και ασθενείς για τις θεραπείες τους με την κατάθεση των δικαιολογητικών ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν όλα τα παιδιά κανονικά τις θεραπείες τους από τον Σεπτέμβρη.

Κάλυψη 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των θεραπειών που έχουν ανάγκη τα παιδιά με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Να σταματήσει η σφαγή των ΚΕΠΑ.

Κανένας ανάπηρος και χρονίως πάσχοντας χωρίς τα αναγκαία για να ζήσει (επίδομα, σύνταξη αναπηρίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου