Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ευθύνεται για την επάνοδο «εξαφανισμένων» νοσημάτων

Καθοριστικός ο εμβολιασμός γιατρών και πολιτών

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από «εξαφανισμένα» νοσήματα, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εθνικό και Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η από το τέλος μεταξύ 70 χωρών ως προς την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 90% των παιδιών στη χώρα θεωρούνται επαρκώς εμβολιασμένα. 

Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην εκδήλωση με θέμα «Η σημασία των εμβολιασμών (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες)», η Ελλάδα κατατάσσεται 5η από το τέλος σε μια λίστα 70 χωρών ως προς την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ασφάλεια των εμβολίων. «Πρόκειται για μια ακόμη αρνητική πρωτιά» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «είναι ηθικό καθήκον» της Πολιτείας και των επαγγελματιών υγείας να ενισχύθουν τα επίπεδα του εμβολιασμού με επιχειρήματα, διάλογο και στοχεία για την αποτελεσματικότητα της ανόσιας της αγέλης (ειδικά στην περίπτωση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που δε μπορούν να εμβολιαστούν) και να καμφθούν οι αντιστάσεις και των πλέον δύσπιστων. 


Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στην τεκμηριωμένη ασφάλεια των εμβολίων και την κατάρριψη των απόψεων που τα θέλουν να προκαλούν ασθένειες, όπως ο αυτισμός, υπενθυμίζοντας ότι μόνο την τελευταία τριετία 15,6 εκατομμύρια θάνατοι δεν συνέβησαν επειδή υπάρχει το εμβόλιο της ιλαράς. 

«Οι πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την χορήγησή τους είναι ελάχιστες και είναι πολύ σημαντικό το όφελος που προκαλούν σε σχέση με την νόσο που προλαμβάνουν. Πέραν πάσης αμφιβολίας τα εμβόλια δεν συνδέονται με αυτισμό και άλλες νευρο-αναπτυξιακές νόσους και δεν επιβαρύνουν το ανοσιακό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων», υπενθύμισε ο κ. Τσιόδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η επιστημονική κοινότητα είναι ότι από το φετινό ακαδημαϊκό έτος η Ιατρική Σχολή Αθηνών διδάσκει στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Ιατρικής το αντιεμβολιαστικό κίνημα. 

Καίριας σημασίας ο εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών

Ο Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ εξήγησε ότι δεν υπάρχει τρόπος επιβολής του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό και τους επαγγελματίες υγείας, αλλά πρότεινε «όποιος δεν θέλει να εμβολιάσει το παιδί του να του αφαιρείται προσωρινά η επιμέλεια του παιδιού του. Πρέπει να κάνουμε κάτι ακραίο, όπως έκανε και η Ιταλία, για να μειώσουμε στο ελάχιστο συμπεριφορές που ευνοούν το αντιμεμβολιαστικό κίνημα», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Χρύσα Λεμονίδου, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα οφέλη του εμβολιασμού και ανέφερε ότι «στο Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων καταφέραμε με ενημερωτικές δράσεις, επιτόπου εμβολιασμό και δωρεάν παροχή εμβολίων να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού σε γιατρούς και νοσηλευτές. Το ποσοστό ανήλθε στο 21,9% για τους γιατρούς και στο 12,9% για τους νοσηλευτές». 

Να σημειωθεί ότι και φέτος το ΚΕΕΛΠΝΟ θα δωρίσει 20.000 εμβόλια για τον εμβολιασμό επαγγελματιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αυξηθεί η κάλυψη περαιτέρω. 

Εξάλλου ο Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών είπε ότι «στοιχεία από έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού ως προς την πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών εντός και εκτός του νοσοκομείου, αλλά σε ότι αφορά τον εαυτό τους αποφασίζουν με τελείως προσωπικά κριτήρια, αν π.χ. έχουν στο περιβάλλον τους κάποιο ευάλωτο άτομο που πρέπει να προστατευθεί και έτσι έχουμε καταλήξει η Ελλάδα να υστερεί συγκριτικά με άλλες χώρες». 

Και υπενθύμισε ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανούν τα συστήματα υγείας για τον εμβολιασμό ενηλίκων εξοικονομούν 4 ευρώ από την θεραπεία/αντιμετώπιση επιπλοκών και άλλων χρόνιων καταστάσεων που προκαλούν οι νοσηρότητες. «Ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το καθαρό νερό και τα εμβόλια πέτυχαν αξιοσημείωτη μείωση της παγκόσμιας νοσηρότητας», κατέληξε. 

Αναμενόμενη η έξαρση της ιλαράς 

Η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε ότι για την επιστημονική κοινότητα ήταν αναμενόμενη η έξαρση της ιλαράς δεδομένου του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ευρώπη. «Είναι λυπηρό που φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα εμβόλια», είπε. 

Χαρακτήρισε «πυξίδα» το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα για παιδιάτρους και γιατρούς ενηλίκων και προανήγγειλε ότι το Vaccine Registry που θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας θα βελτιώσει την επιτήρηση του προγράμματος και θα βοηθήσει στην συγκριτική ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων. 

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική μελέτη του 2014, το 95,8% των παιδιών 2-3 ετών στην Ελλάδα έχουν κάνει και τις τέσσερις δόσεις του εμβολίου MMR γι' αυτό και τα κρούσματα ιλαράς που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα αφορούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά Ρομά και οικονομικούς μετανάστες. 

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, χαρακτήρισε αυταπόδεικτο γεγονός την αναγκαιότητα του εμβολιασμού λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη, αφού οι ΜΕΘ είναι αναγκαίες για άλλες καταστάσεις υγείας». 

Τόνισε ότι χάρη στα εμβόλια στην Ελλάδα επετεύχθη η εξάλλειψη πολλών ασθενειών και πως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να ανατραπεί αυτή η κανονικότητα. «Απευθύνω έκκληση στους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων να εμβολιάζονται καθώς μπορούν να γίνουν το όχημα μετάδοσης ασθενειών στους ασθενείς αλλά και στην κοινωνία γενικότερα», είπε. 

Τελος, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτή καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον εμβολιασμό ευπαθώς κοινωνικών ομάδων (Ρομα, μετανάστες/πρόσφυγες) και τόνισε ότι θα πρέπει να αποδοθεί φόρος τιμής στους παιδιάτρους που με συνεχή ενημέρωση των γονέων έχουν συμβάλλει στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού στην Ελλάδα. 

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι δόσεις του MMR είναι δύο. Εξαιρουμένων των Ρομά κατά τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι μισοί περίπου είναι ενήλικοι. Αυτοί πρέπει να είναι ο κύριος στόχος τώρα, διότι είναι διάσπαρτοι παντού, ακόμη και στους υγειονομικούς δυστυχώς. Τέλος αυτή η αδόκιμη "ανοσία αγέλης" (ατυχής μετaφορά αγγλικού όρου) θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλον όρο, εκτός αν αφορά τον κλάδο λυκοπούλων των προσκόπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή