Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΕΟΠΥΥ »πουλάει» γιατρούς & φαρμακοβιομηχανία πριν την διαπραγμάτευση με τον Καρόνε

Πριν την διαπραγμάτευση με τον Καρόνε, ο ΕΟΠΥΥ επανέφερε παλαιά μέτρα για συνταγογράφηση φαρμάκων . Στα ‘’ κάγκελα ‘’ γιατροί και φαρμακοβιομηχανία.

Της Νικολέτας Ντάμπου - Healthweb

Πριν την διαπραγμάτευση με τον Τζουζέπε Καρόνε για την τιμολόγηση των φαρμάκων ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε στην επιφάνεια παλαιά μέτρα για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Συγκεκριμένα , εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εγκύκλιο την Δευτέρα (11/09/2017) με την οποία δίνει οδηγίες στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού .

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή των γιατρών στην «πιστή τήρηση των διατάξεων κατά τη διαδικασία έκδοσης συνταγών» επικεντρώνοντας σε δύο θέματα: τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μηνιαίες συνταγές και τησυνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Ο ΕΟΠΥΥ για τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σημειώνει στην εγκύκλιο ότι έχουν εντοπιστεί γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν ποσότητες που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές. Δίνεται έμφαση στην δραστική ουσία τονίζοντας στην εγκύκλιο ότι έχουν παρατηρηθεί «πολλά περιστατικά» στα οποία γιατροί προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου, εκτός του επιτρεπόμενου 15% που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αξιοποιώντας το πεδίο «σχόλιο» , γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)κύκλοι της οποίας τονίζουν ότι «H εγκύκλιος αυτή στην ουσία ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων και χτυπάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι μάλιστα άξιο προσοχής ότι αντίκειται στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία “Ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και αν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%.”
Ο ΕΟΠΠΥΥ θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσφορους τρόπους ελέγχου των ακριβών φαρμάκων που εκτοξεύουν τη δαπάνη…»

Αντίθετος με την εν λόγω εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στον κ. Μπερσίμη και απαιτεί την απόσυρσή της.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος τονίζει ‘’Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της ιατρικής λειτουργίας με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας και κατά της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας. Με βάση το Ν.4052/2102 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων. Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.’’

Ενώ, σημειώνει ότι ‘’Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από την τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής.Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου τον κόπο, να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων.’’

Πηγές του ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν ότι πρόκειται για υπενθύμιση των ισχυουσών διατάξεων. Ως προς το χρόνο έκδοσης της εγκυκλίου, αναφέρουν ότι τον περασμένο Μάιο, με το νόμο 4472 και συγκεκριμένα στο άρθρο 93 ορίστηκε ο τρόπος ελέγχου της συνταγογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο η ένταξη στο σύστημα έγινε σταδιακά. Με δεδομένο ότι οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και με βάση τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου, ο Οργανισμός όφειλε να επιστήσει την προσοχή στους γιατρούς. Αρνούνται δε, ότι συνδέεται με άλλα θέματα όπως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου