Με το νέο μοντέλο των συμβάσεων, θα επιδιωχθεί να περάσει η κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού.
IATRONET
Την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, καλείται να παρουσιάσει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνονται και θέματα του χώρου της Υγείας, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και η λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναδείξουν μία σειρά θεμάτων, όπως η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων ημερήσιας νοσηλείας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για άμεση λειτουργία των Τοπικών Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τις αλλαγές στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γενικούς γιατρούς.
Το υπουργείο Υγείας καλείται να υλοποιήσει άμεσα ένα σύστημα μέτρησης της κάλυψης από τον δημόσιο τομέα ανά περιοχή και να λάβει μέτρα ελέγχου της δαπάνης.
Για τις ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε το Σάββατο πως στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη οι 15 έως 20 μονάδες από τις 25 που πρόκειται να δημιουργηθούν στην πόλη.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, από τις 239 ΤΟΜΥ που αναμένεται να λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα, οι 25 θα είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Βασιζόμενος στις αιτήσεις κυρίως ιατρικού προσωπικού που έχουν υποβληθεί στη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε πωςι 15 με 20 από τις 25 ΤΟΜΥ μπορούν ίσως από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα να τεθούν σε λειτουργία.
Τα κτίρια – είπε – στα οποία θα λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ θα είναι μικρά και δεν χρειάζεται να είναι υψηλών απαιτήσεων.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ΤΟΜΥ, ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν οι δηλώσεις και οι προτιμήσεις των γιατρών, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Συμβάσεις
Για τις νέου τύπου συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα.
Επεσήμανε πως ο ιδιωτικός τομέας θα έχει έναν επικουρικό ρόλο, μέχρι το δημόσιο σύστημα Υγείας να είναι λειτουργικό και να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.
Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως ετοιμάζεται το νέο μοντέλο των συμβάσεων, με τις οποίες θα επιδιωχθεί να περάσει η κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού.
Θα υπάρχει, δηλαδή, οικογενειακός γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα δέχεται ασθενείς εκεί που οι ΤΟΜΥ δεν θα επαρκούν ή δεν θα είναι πλήρως καλυμμένες.
Θα υπάρχουν, παράλληλα, συμβάσεις και με ελεύθερους επαγγελματίες που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί, έχοντας συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου