Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

«Ανυποχώρητη» η ιλαρά και τον Οκτώβριο


Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας, με τον αριθμό των περιστατικών που δηλώνονται να παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά Ελληνες Ρομά, μία ομάδα πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι παιδιά και κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Πελοπόννησο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της ιλαράς που εξέδωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τις αρχές Μαΐου έως τις 29 Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί στη χώρα μας 368 κρούσματα ιλαράς (3,42 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού). Τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφεται σταθερά ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων: τον Αύγουστο δηλώθηκαν 94 περιστατικά, τον Σεπτέμβριο 114 και τον Οκτώβριο 142 περιστατικά. Επιπλέον, έχει καταγραφεί και ένας θάνατος 11μηνου βρέφους. Για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά η έκβαση ήταν ίαση. Ωστόσο, 43 ασθενείς, δηλαδή ποσοστό 12% επί του συνόλου, παρουσίασαν επιπλοκές κυρίως πνευμονία/πνευμονίτιδα, ωτίτιδα, βρογχίτιδα και ήπια ηπατική διαταραχή.

Επτά στους δέκα ασθενείς, ήτοι 265 περιστατικά, είναι Ελληνες Ρομά, δύο στους δέκα ασθενείς (70 περιστατικά) είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας που ανήκουν στον λεγόμενο γενικό πληθυσμό, και το 9% (33 περιστατικά) είναι αλλοδαπής υπηκοότητας (κυρίως αλβανικής, ρουμανικής και γεωργιανής). Οκτώ στα δέκα περιστατικά είναι παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, με την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα να είναι αυτή των ενός έως τεσσάρων ετών. Πάντως, η πλειονότητα των ασθενών ελληνικής υπηκοότητας που δεν ανήκουν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα (δεν είναι Ρομά) είναι ηλικίας άνω των 25 ετών. Από τους 368 ασθενείς με ιλαρά, οι 257 κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και 79 στην Πελοπόννησο (κυρίως Κόρινθο, Αργολίδα και Λακωνία). Συνολικά 320 κρούσματα (ποσοστό 87%) δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα και 27 (7%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς. Για τα υπόλοιπα περιστατικά δεν είναι γνωστή η εμβολιαστική κάλυψη.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν και άλλα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείουν την επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, γεγονός που καθιστά τον εμβολιασμό ως «μονόδρομο». Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «κρίνονται αναγκαίες, αφενός, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και, αφετέρου, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών».Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου