Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα νέα σενάρια

Τετάρτη 8 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Από το νέο έτος αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τις νέες συμβάσεις των γιατρων με τον ΕΟΠΥΥ.

Μπορεί εδώ και καιρό να έχουν ξεκινήσει άτυπα οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, στην πράξη όμως η νέα συμφωνία θα μπει σε εφαρμογή από το 2018.

Άλλωστε όλα εξαρτώνται πλέον και από τους γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίοι κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών και τα κενά θα καλυφθούν από τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Κι εδώ είναι που «κολλάει» το πρώτο σενάριο που επεξεργαζόταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι ΤΟΜΥ δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και οι γιατροί δεν έχουν δηλώσει ενδιαφέρον στο βαθμό που αναμενόταν από την Αριστοτέλους. Ελπίδα του υπουργού Υγείας να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα οι γιατροί που τελειώνουν τώρα ειδικότητα.

Βέβαια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το σενάριο θεωρείται μάλλον απίθανο να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αφού και πάλι είναι πιθανό να μείνουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς συγκεκριμένους ειδικευμένους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ τι έχει ανακοινωθεί για τις διαπραγματεύσεις: “Ξεκινούν οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα σενάρια”

Πάντως το σενάριο που ρίχνει στο τραπέζι το υπουργείο Υγείας και έχει συζητηθεί εκτενώς με τους Γενικούς Γιατρούς είναι να δοθεί μία πάγια αντιμισθία χωρίς όμως να προσδιορίζεται επ’ ακριβώς ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα είναι υποχρεωμένος ο γιατρός να εξετάζει σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα όμως με τον αριθμό των ασθενών που θα φθάνουν σε κάθε γιατρό με βάση το καθημερινό ωράριο που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά ιατρεία, ο γιατρός δε θα μπορεί να διαθέτει πάνω από 10 λεπτά για την εξέταση.


Γι αυτό και πολλοί Γενικοί Γιατροί φοβούνται ότι τα ιδιωτικά ιατρεία τους θα μετατραπούν σε …μικρά ΙΚΑ με αμέτρητες συνταγογραφήσεις και χωρίς καμία ουσιαστική παροχή ιατρικής υπηρεσίας.
Με βάση την Ένωση Γενικής Ιατρικής ανώτατο όριο ασθενών πρέπει να είναι οι 1650, προκειμένου να είναι εφικτή η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί θα καλύπτουν το 70% του αστικού πληθυσμού.

4 σχόλια:

  1. Τελος .....Σεπτεμβριου,το πολυ Οκτωβριου θα λειτουργουσαν 12-15 γυφΤΟΜΥ κατα τον ....Ξανθοστοκο !Επισης τον Οκτωβριο θα επαναλαμβανοταν ο ......κλαρινοδιαγωνισμος ! Φυσικα , αγγουρια ......καλαβρεζικα !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθοκηφηνας: με τα λογια χτιζω...
      ... ανωγεια και κατωγεια !

      Διαγραφή
  2. Επισης πριν προσληφθουν οι γιατροι με μισθο επμελητη Α, εγινε μειωση των μισθων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο θα βρίσκονται συνάδελφοι που δουλεύουν με τέτοιους όρους και συνθήκες και μάλιστα και στα ιατρεία τους, δεν μας φταίει κανένας Ξανθός Πολάκης και Σια τεμπέληδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή