Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Κομφούζιο στα νοσοκομεία λόγω αδυναμίας συνεννόησης με μετανάστες ασθενείς


Αύξηση των περιστατικών που αφορούν σε ασθενείς που χρειάζονται ειδική διαχείριση λόγω πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων, καταγράφεται στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του μεταναστατευτικού. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο γενικό κρατικό Αθηνών, σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου θα κληθούν γιατροί και προσωπικό να αντιμετωπίσουν περιστατικά προσφύγων ή μεταναστών που δεν γνωρίζουν την γλώσσα.







Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι μετανάστες προσπαθούν να εξηγήσουν στους ιατρούς με ελάχιστα αγγλικά, ή να δείξουν πού πονάνε. Όταν το πρόβλημα υγείας είναι ήπιο, δεν τίθεται θέμα, όμως όταν πρόκειται για βαριά περιστατικά, τα πράγματα είναι δύσκολα. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάφραση, αλλά και με πολιτιστικές διαφορές που μπορεί να έχουν οι πρόσφυγες και άλλες ειδικές ομάδες πληθυσμού. Για παράδειγμα, μία μουσουλμάνα δεν θα δεχθεί εύκολα να την εξετάσει άνδρας και εάν ένας Ρομά χρειαστεί να νοσηλευτεί, “μετακομίζει” στο νοσοκομείο μαζί του όλη η οικογένεια.

Για την διευκόλυνση τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων υλοποιούν το πρόγραμμα «Philos-Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση». Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη αναπτυχθεί σε νοσοκομεία νησιών και περιοχών όπου βρίσκονται κοντά σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών, ομάδες ειδικών -κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, επισκεπτών υγείας και μεταφραστών- που αναλαμβάνουν τον ρόλο της μεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η συγκεκριμένη παρέμβαση θα επεκταθεί από τον ερχόμενο Μάιο, με τελικό στόχος να υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ και ένα γραφείο διαπολιτισμικής μεσολάβησης με ειδικούς που θα διευκολύνουν στην πορεία τους στο σύστημα όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και ειδικές ομάδες, όπως Ρομά, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εκδιδόμενες γυναίκες.

2 σχόλια:

  1. Τι να πρωτοπληρώσει ο γκιαούρης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι....ας εξηγησει καποιος ποιος τους πληρωνει ολους αυτους....α ρε ραγια ...τα σηκωνει ολα η καμπουρα σου...ηρθε η ωρα της τιμωριας της αδρανιας σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή