Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Σχέδιο επί χάρτου παραμένει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο υπ. Υγείας: Στα χαρτιά μένει ο «οικογενειακός γιατρός»
Παναγιώτα Καρλατήρα - Protothema.gr

Ενώ η προκήρυξη ήταν για 2.829 θέσεις, κατατέθηκαν μόλις 1.200 αιτήσειςΣχέδιο επί χάρτου παραμένει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ο περίφημος οικογενειακός γιατρός, λίγο πριν την έλευση του Μαρτίου, του μήνα που έχει τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και κυρίως από τη... συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ως καταληκτικός μήνας για τη "μεγαλύτερη μεταρρύθμιση υγείας μετά το ΕΣΥ" όπως το περίγραφε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

Η προθεσμία για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς για τη σύναψη σύμβασης με τονΕΟΠΥΥ ολοκληρώθηκε χθες με πενιχρά αποτελέσματα. Σημειωτέον πως η προθεσμία αρχικά έληγε στις 31 Ιανουαρίου και λόγω του μικρού ενδιαφέροντος του ιατρικού κόσμου δόθηκε παράταση ως τις 12 Φεβρουαρίου. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του Οργανισμού αφορούσε 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών -παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων- ωστόσο τελικά ανταποκρίθηκαν περί τους 1.200 γιατρούς. Στην Αττική, κατά πληροφορίες, οι αιτήσεις των γιατρών για όλες τις ειδικότητες ανέρχονται στις 381. 

Από την Αριστοτέλους, ωστόσο, επιχειρείται να απομειωθεί το χαμηλό ενδιαφέρον των γιατρών, που ουσιαστικά δυναμιτίζει ολο το εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί θα στελεχώνουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ΤΟΜΥ, αλλα θα συνάπτουν συμβάσεις και με τον ΕΟΠΥΥ). Παρότι ο Μάρτιος αναφέρεται και από τα προαπαιτούμενα ως μήνας για την εγγραφή του πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό - σε καθε γιατρό αναλογούν 2.250 εγγεγραμμένοι πολίτες και σε κάθε παιδίατρο 1.500 παιδιά- στην πράξη όλα είναι στον αέρα. Από τις 239 ΤΟΜΥ έχουν ανοίξει πολύ λίγες και οι γιατροί που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον δεν καλύπτουν ούτε τις μισές απο τις προκηρυχθείσες θέσεις. Πάντως, μέχρι στιγμής από το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα υπάρξει νέα παράταση ή εάν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση με τους γιατρούς με καλύτερους όρους.

Στον αέρα και οι συμβάσεις με τους οπτικούς 

Παράλληλα, κενή περιεχομένου φαίνεται πως παραμένει και η σύμβαση του Οργανισμού με τον κλάδο των οπτικών για τον τρόπο παροχής γυαλιών. Η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο των οπτικών να υπογράψουν συμβάσεις βάσει των οποίων οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τα γυαλιά τους χωρις να τα προπληρώνουν και οι οπτικοί θα εξοφλούνται απο τον Οργανισμό οπως οι άλλοι πάροχοι, έτυχε...ψυχρής υποδοχής καθώς οι οπτικοί ψήφισαν "όχι" στη γενική τους συνέλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες δεκάδες απο το σύνολο των 2.500 των οπτικών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ. Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τις αιτήσεις και να προχωρήσει στις σχετικές συμβάσεις.

10 σχόλια:

  1. Τάσκης ο .....Λαικός Αγωνισταράς : μα τους είδα σας λέω ! Είχαν.....συμφωνήσει ! Ήταν λίγο πριν .....ξυπνήσω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΦΥ χωρίς Ειδικούς Γιατρούς είναι ανέφικτη και αδιανόητη.Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν;Δέν έχουν συμβουλάτορες με εμπειρία στη ΠΦΥ; Το 97% περίπου των παθήσεων, σχεδόν όλων των Ειδηκοτήτων, ανήκουν στην ΠΦΥ και ένα 3% είναι για Νοσοκομειακή περίθαλψη. Περίπου 60 χρόνια και με τις όποιες δυσχέρειες και αδυναμίες,πολλές φορές εσκεμμένες, κυρίως μέσω του ΙΚΑ λειτουργούσε η ΠΦΥ και ήταν ο κυματοθραύστης στη προσέλευση των ασθενών στα Νοσοκομεία.Όλο αυτό το οικοδόμημα αντί να βελτιωθεί και εκσυγχρονιστεί γκρεμίστηκε δια χειρός Άδωνιδος.Απολύθηκαν χιλιάδες Γιατροί με τεράστια εμπειρία στη ΠΦΥ, χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους νέους Γιατρούς και φτάσαμε στο γενικό χάος και την ακαταλόγιστη σπατάλη του σήμερα.Δέν μπορούν να καταλάβουν ότι για να ανέβεις στο δεύτερο όροφο πρέπει να περάσεις από τον πρώτο.Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα θεμέλια ενός συστήματος Υγείας είναι η ΠΦΥ.Αν δεν κάνεις γερά θεμέλια όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα αρχίζει ματς που μας έχουν πρήξει με τα φάρμακα , ταξίδια , προηγούμενοι κυβερνώντες ( που είναι οι ίδιοι ΠΑΣΟΚ ) ,λάσπη και συκοφαντία . Λοιπόν ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ ακούστε : Τα έχουμε ξαναφάει αυτά και το 2012 και το 2014 από άλλους πιο έμπειρους κιόλας από εσάς .Και τότε τουλάχιστον υπήρχε ισορροπία. Τώρα απλά κατορθώσατε να μας έχετε απέναντι . Ας είναι καλά οι 1200 ( και αυτοί αιτήσεις ..όχι πραγματικοί ) ραγιάδες. Αλλά τι λέω ...εδώ πια η Μακεδονία δεν είναι μόνο Ελληνική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΑΡΔΑΤΡΟΜΠΑΣ: ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ! ΚΑΙ ΤΡΕΜΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θριαμβος! ΤσαντιροΤΟΜΥ τον .....μπουλο, ΟΙ τον μπουλο, Οπτικοι τον μπουλο,Φυσιοθεραπευτες τον μπουλο......κατα τα αλλα ΠΦΥ !!! Αχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ.

      Διαγραφή
    2. Δεν τα εκανε για αυτο δεν ανησυχω!

      Διαγραφή
  6. Δεν θελουν οι βρωμογιατροι; Θα τους. ..... καταργησουμε και θα φερουμε νεους απο τις .....συλλογικοτητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επι Σταλιν δεν θα τολμουσατε να μην προσέλθετε σκουληκια...Θα επιτάξομεν τα ιατρεία σας, αφού σας πάρουμε τα σπίτια πρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή