Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Μετά τις ΤΟΜΥ, έρχονται οι ΚΟΜΥ!



Τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) επιχειρεί να καθιερώσει το υπουργείο Υγείας.

Onmed.gr

Οι ΚΟΜΥ προορίζονται για απομακρυμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει το υπουργείο - και όπως έχουν διατυπωθεί σε τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζει η Βουλή - οι ομάδες θα συγκροτούνται κατόπιν εισήγησης της εκάστοτε υγειονομικής περιφέρειας, με συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης. 

Οι Κινητές Ομάδες θα παρέχουν υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ θα πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον 3 μέλη, εκ των οποίων ο ένας οδηγός.

Η τροπολογία δεν προβλέπει στελέχωση από γιατρούς! Προβλέπει οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, μαία, φυσικοθεραπευτή, αλλά όχι γιατρό... Όλοι θα είναι, βέβαια, συμβασιούχοι οι οποίοι θα προσλαμβάνονται μέσω των υγειονομικών περιφερειών, με ειδικά κριτήρια που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Τα μέλη των Κινητών Ομάδων μπορούν να προέρχονται και από δομές υγείας που λειτουργούν εντός της περιοχής ευθύνης των υγειονομικών περιφερειών. 

Προς το παρόν, δεν διευκρινίζεται πόσο θα διαρκεί η σύμβαση των μελών των ΚΟΜΥ, ούτε πώς θα λειτουργούν στην πράξη (πώς θα μετακινούνται, πρόγραμμα επισκέψεων κλπ). 

Τα έξοδα, πάντως, αναμένεται να καλυφθούν από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους δημοτικών αρχών, το αν θα συνεισφέρουν με παροχή καταλυμάτων ή και σίτισης.

Άγνωστο βέβαια είναι και το πόσοι και ποιοι επαγγελματίες Υγείας θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εφαρμογή του εγχειρήματος.

Όλα αυτά αποφασίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δε φαίνεται να προχωρά με τον προσδοκώμενο ρυθμό: Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι ακόμη υπό... κατασκευή, ενώ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν έχουν αναπτυχθεί και στελεχωθεί πλήρως.

9 σχόλια:

  1. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΜΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΧΩΓΙΑΜΥ (ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ!!) ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΜΥ (ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ) ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ" ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό! Είχε προαναγγελθεί άλλωστε, όπως και οι ακαδημαϊκές ΤΟΜΥ. Είναι όμως ελλιπές μέτρο χωρίς γιατρό. Θα αποτελέσει μια ανάσα για τις απομακρυσμένες περιοχές, που δεν έχουν ΟΙ. Αν προτεθεί και στο μισθό ένα ποσό περίπου 150 ευρώ εκτός έδρας οι θέσεις θα γίνουν ανάρπαστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι σύντροφε κομισσαριε,και στο τέλος της θητείας,ένα παράσημο από τον ίδιο τον Στάλιν,μαζί με ένα Λαντα Νιβα δώρο!!!

      Διαγραφή
  3. Ψαγμένες Ομάδες Λαμπρής Υγείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ Μονάδες Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.ΠΑΝΕ ΑΣΟΡΤΗ ΜΕ ΤΙΣ Ψαγμένες Ομάδες Λαμπρής Υγείας

      Διαγραφή
    2. 14/3/19. Γελάω ακόμα

      Διαγραφή
  4. ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΤΩΝ 5.44 ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ! ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 150 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ; ΕΔΩ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ! ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ-ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ. ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΝ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αδερφια τι εγιναν τα απληρωτα ληξιπροθεσμα του τσαυ που θα αναλαμβανε ο εφκα????????γιατι ο εφκα αυξησε τις εισφορες δεν συμψηφισε τιποτε.δεν ειναι υβριστικο ασ απαντηση καποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης
    ΜΟνάδες Υγείας Νέας Ιατροτεχνολογίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή