Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Θετική άλλά με… σκιές κρίνουν οι εργοθεραπευτές την πιστοποίηση τους από τον ΕΟΠΥΥ

Προβληματισμός παρά τις ελπίδες για έναρξη γόνιμου διαλόγου επίλυσης των θεμάτων ειδικής αγωγής που ταλαιπωρούν γονείς και ασθενείς


Θετικά κρίνει τώρα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ), την πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ να στείλει έγγραφο με το οποίο ζητείται από τον Σύλλογο να αποστείλει τα στοιχεία των εγγεγραμμένων μελών του, προκειμένου αυτοί να πιστοποιηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού.

Με βάση το αμέσως προηγούμενο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, οι εργοθεραπευτές θα έπρεπε να προσέρχονται κατά μόνας στις ΠΕ.ΔΙ. της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται, για την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων για την πιστοποίηση σε πλατφόρμα συμβεβλημένων παρόχων. Το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΣΕ, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση, κατά την οποία αποφασίσθηκε τα μέλη του να μη συμμετέχουν στη διαδικασία με τον συγκεκριμένο τρόπο. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργοθεραπευτών, «βεβαίως, ακόμα και αυτό το θετικό βήμα, έχει κάποιες «σκιές»:
Κατ’ αρχήν πως είναι δυνατόν ο ΠΣΕ να ενημερώνεται για το έγγραφο αυτό μέσω των ΜΜΕ, όταν πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσής του, δεν είχε φτάσει ακόμα στα γραφεία του;
Κατά δεύτερον, εγείρονται υποψίες για τον λόγο που η διαδικασία πιστοποίησης απαιτεί το IBAN του κάθε εργοθεραπευτή, τη στιγμή που αυτό δεν απαιτείται για άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας που πιστοποιούνται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, όπως π.χ. οι γιατροί.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΣΕ συνεχίζει να πιστεύει πως η πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα θετικό βήμα και παράλληλα ελπίζει να αποτελεί μια ένδειξη προθέσεων από πλευράς του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας για την έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου για τη λύση των τεράστιων θεμάτων της ειδικής αγωγής.

Τα ζητήματα αυτά έχουν αφενός δημιουργήσει προβλήματα με την αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο να απειλείται με οικονομικό αφανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου