Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας - Ανακοίνωση

Ανακοίνωση του Ι.Σ.Μ. σχετικά με τις εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Βόλος, 16/05/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σε διευρυμένη συνεδρίαση με την συμμετοχή των εκλεκτόρων του Συλλόγου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) συζήτησαν τις εξελίξεις και την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την πραγματοποίηση των εκλογών του Π.Ι.Σ. την 3η Μαρτίου 2019 και αποφασίσθηκε ομόφωνα να εκδοθεί η κάτωθι ανακοίνωση :

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δεν έχει καμία κομματική εξάρτηση και εκφράζει την άποψή του πάντοτε με αδέσμευτο και τεκμηριωμένο λόγο με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του ιατρικού κλάδου και μόνο.

Δηλώνουμε τον προβληματισμό και την απογοήτευσή μας από τις εξελίξεις στο κορυφαίο συνδικαλιστικό μας όργανο, που έχουν ως αποτέλεσμα ο Π.Ι.Σ. να βρίσκεται ουσιαστικά σε κενό εξουσίας. Δυστυχώς η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη καταγράφηκε σε μία εποχή που όλοι μας αναμέναμε μετά τις εκλογές να υπάρξει νέα ηγεσία, η οποία θα κατορθώσει να ανορθώσει το κύρος και την αξιοπρέπεια του ιατρικού σώματος μετά τις επανειλημμένες ήττες που υποστήκαμε ως κλάδος τα προηγούμενα χρόνια.

Θεωρούμε ότι με την πράξη ακύρωσης του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας κος Ξανθός Ανδρέας, έκανε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και εξουσίας, ενώ συγχρόνως συνέβαλε στην ακυβερνησία του κορυφαίου συνδικαλιστικού μας οργάνου, με ανυπολόγιστα δυσάρεστες συνέπειες στους ιατρούς. Η άποψή μας είναι ότι αρμοδία αρχή για να κρίνει την νομιμότητα της διαδικασίας των εκλογών είναι η δικαιοσύνη (Διοικητικό Πρωτοδικείο) στην οποία έπρεπε να προσφύγει ο Υπουργός εφόσον είχε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις επί αυτής της διαδικασίας .

Απαιτούμε ο Υπουργός Υγείας να αλλάξει άμεσα τις διατάξεις του νόμου που εισήγαγε ό ίδιος και αφορούν στην σύνθεση της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών του Π.Ι.Σ. Θεωρούμε αδιανόητο οι εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων να πραγματοποιούνται, και ορθά, με πρόεδρο εφορευτικής επιτροπής δικηγόρο μέλος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, και μέλη εφορευτικής επιτροπής ιατρούς μέλη των Συλλόγων που προέκυψαν έπειτα από κλήρωση, ενώ αντιθέτως τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών του Π.Ι.Σ. να διορίζονται έπειτα από απόφαση του τελευταίου Δ.Σ. του Π.Ι.Σ., χωρίς την συμμετοχή δικηγόρου σε αυτήν. Οι ασφαλιστικές δικλείδες εγκυρότητας και μη αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να ισχύουν πρωτίστως και στο κορυφαίο όργανό μας και όσοι δεν τις εξασφάλισαν έχουν ευθύνες.

Στις επόμενες εκλογές ζητούμε να υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για το Δ.Σ. και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Ζητούμε να τακτοποιηθούν οικονομικά όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι προκειμένου τα μέλη τους να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη εκλογική διαδικασία του Π.Ι.Σ., όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Απαιτούμε να ελεγχθούν, εάν υπάρχουν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όλες οι περιπτώσεις που δεν ήταν σύννομες κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, προκειμένου να εξαλειφθούν όλες οι σκιές που δημιούργησαν αμφισβήτηση της ορθότητας και νομιμότητας των εκλογών της 3ης Μαρτίου .

Καλούμε όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου όσον το δυνατόν συντομότερα να διοικηθεί ο Π.Ι.Σ. όπως αρμόζει σε έναν τόσο σημαντικό Σύλλογο. Δεν δεχόμαστε η ύπαρξη, το κύρος και η σπουδαιότητα του Π.Ι.Σ. να ακυρώνεται από ανούσιες και καταστροφικές κομματικές διελκυστίνδες που τόσο μεγάλη ζημιά έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα.
Οι καιροί έχουν αλλάξει και ο ιατρικός κόσμος απαιτεί αλλαγή πορείας και αντιλήψεων από όλους.
 
Ο Πρόεδρος         Ο Γενικός Γραμματέας

Ευθύμιος Τσάμης  Θεόφιλος Σάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου