Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Νέα χρέη στα νοσοκομεία – Πρώτη λύση το clawback

Συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την επαναδημιουργία χρεών και το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Χρέη της τάξης των 500 εκ. ευρώ έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ήδη τα νοσοκομεία της χώρας, με τα μισά από αυτά να αφορούν φάρμακα και τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικό υλικό.

Το πρόβλημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τους Θεσμούς και το υπουργείο Υγείας σε δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν Δευτέρα και Τρίτη, 6 και 7 Μαΐου, αντίστοιχα, παράλληλα με τα θέματα της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Τα θέματα αυτά, εντάσσονται στην ατζέντα των ευρύτερων συζητήσεων με τους Θεσμούς στο πλαίσιο του ελέγχου των δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το Εθνικό Πρόγραμμα των Μεταρρυθμίσεων για το 2019, καθώς και το πακέτο παροχών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Σε ότι αφορά το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, οι υπολογισμοί γίνονται κατά προσέγγιση, καθώς το σύστημα Business Intelligence του υπουργείου δεν λειτουργεί ουσιαστικά και τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι παρωχημένα στην παρούσα χρονική στιγμή – γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Υγείας για πλήρη αναμόρφωση του συστήματος καταγραφής των δεδομένων των νοσοκομείων, όμως η πλήρης αποκατάσταση του συστήματος θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντηση τονίσθηκε ότι το ζήτημα των χρεών των νοσοκομείων (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ) δεν πρόκειται να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό, δεδομένου ότι στο σύστημα εφαρμόζονται κλειστοί προϋπολογισμοί, με αποτέλεσμα όταν παρατηρείται υπέρβαση των ορίων τους, τότε ενεργοποιείται το σύστημα της υποχρεωτικής επιστροφής clawback, προς τους παρόχους.

Βέβαια, καθώς το πρόβλημα μεταφέρεται στους προμηθευτές των νοσοκομείων, τέθηκε το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, για την εξόφληση των οφειλών που προκύπτουν εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών του συστήματος, μέτρο αναγκαίο για να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά υγείας.

Από την άλλη πλευρά, συζητήθηκε η λειτουργία των 125 ΤΟΜΥ που έχουν ήδη δημιουργηθεί και λειτουργούν στο πλαίσιο του νέου συστήματος ΠΦΥ. Κεντρικό ζήτημα για τους Θεσμούς είναι η κάλυψη του πληθυσμού από το σύστημα υγείας, έστω και με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν (μερική στελέχωση των μονάδων, δυσκολίες εξεύρεσης στέγης των μονάδων κλπ).Ο κύριος λόγος είναι η προοπτική αποσυμφόρησης των νοσοκομείων από περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία, γεγονός που θα φέρει εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας. Παράλληλα όμως, προωθείται και ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής δημόσιας υγείας με τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τον ΠΟΥ (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ) και οι εκπρόσωποι των Θεσμών φέρονται να δίνουν εύσημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, παρά τα υπάρχοντα λειτουργικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου