Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

FDA :SOS για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Συντάκτης: Virus

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια.

«Η κακή χρήση και η κατάχρηση αυτών των φαρμάκων συνέβαλαν σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αυτή η αντίσταση αναπτύσσεται όταν τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια αλλάζουν κατά τρόπο που μειώνει ή εξαλείφει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο FDA.

Επι ποδός βρίσκεται η διεθνής ιατρική κοινότητα για την ισχυρή μικροβιακή αντίσταση που έχει προκύψει από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. «Όταν ένα άτομο είναι μολυσμένο με ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο, όχι μόνο η θεραπεία αυτού του ασθενούς είναι πιο δύσκολη, αλλά το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους ανθρώπους» τονίζει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων .


Όταν τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν, το αποτέλεσμα μπορεί να ανακύψουν μεγαλύτερες ασθένειες, πιο περίπλοκες ασθένειες. Ως εκ τούτου ο ασθενής θα χρειαστεί περισσότερες επισκέψεις στο γιατρό, ακόμη και χρήση ισχυρότερων και ακριβότερων φαρμάκων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρρε μας σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι από βακτηριακές λοιμώξεις.

Κατά των βακτηρίων

Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Σύμφωνα με τον FDA, ενισχύουν την ιατρική φαρέτρα για τη θεραπεία του λαιμού του στρεπτόκοκκου, που προκαλείται από στρεπτοκοκκικά βακτηρίδια, και δερματικών λοιμώξεων που προκαλούνται από σταφυλοκοκκικά βακτηρίδια.

Μπορεί τα αντιβιοτικά να σκοτώνουν τα βακτηρίδια, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι αποτελεσματικές κατά των ιογενών λοιμώξεων όπως τα κρυολογήματα, οι περισσότεροι βήχες, πολλοί τύποι πονόλαιμου και γρίπης.

Αποσαφηνίζεται λοιπόν ότι η χρήση αντιβιοτικών κατά των ιογενών λοιμώξεωνδεν θα θεραπεύσει τη μόλυνση, αλλά δεν θα προφυλάξει τα άλλα άτομα από τον ιό και δεν θα βοηθήσει ένα άτομο να αισθανθεί καλύτερα. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει περιττές, επιβλαβείς παρενέργειες καθώς ακόμη, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Όπως τονίζεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν πανάκεια για την καταπολέμηση όλων των προβλημάτων υγείας. «Η έξυπνη χρήση των αντιβιοτικών είναι το κλειδί για τον έλεγχο της εξάπλωσης της αντίστασης» καταλήγει η ανακοίνωση του FDA.

Πηγή: www.fda.gov

1 σχόλιο:

  1. Στο Ελλάντα κουμάντο κάνει ο φαρμακοποιός. Καταλαβετε το. Οι ιατροί λόγω ανυπαρξίας των Συλλόγων τους έχουν μετατραπεί σε γραμματείς των φαρμακοποιών. Αυτό μόνο τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή