Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια: «Το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή – Μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Συνάντηση είχαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με βασικό θέμα την κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύει τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία μειώνει σημαντικά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας, είπε:

"Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά είχε πει "το καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή" και ερχόμαστε τώρα ως Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, αλλάζοντας το πλαίσιο. Καταθέσαμε ήδη στη Βουλή μια τροπολογία, που ελπίζουμε να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία την Πέμπτη στην Ολομέλεια, που ρητά αναφέρει ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου αυξήσεις, μηδέν αυξήσεις στα φάρμακα.

Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το κράτος, αλλά κυρίως, μειώνεται σημαντικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Επαναλαμβάνω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, μέχρι 10% κι εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε 0% αυξήσεις και 7% μειώσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Στο θέμα της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Στέλιος Πέτσας:

"Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αντιθέτως, με τις διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας - και οι οποίες ελπίζουμε να ψηφιστούν με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή – προβλέπεται όχι μόνο «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων, αλλά και μειώσεις έως και 7% για κάποια από αυτά".

Κικίλιας: Τι προβλέπει η τροπολογία για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων

Με την τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες τη νύχτα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, βάζει φρένο στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων και μειώνει τις τιμές κατά 7%. Μια τροπολογία που είχε προωθήσει προεκλογικά και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει. Η τροπολογία Ξανθού ωστόσο, προέβλεπε και αυξήσεις στα φάρμακα, κάτι που ήρθε να ακυρώσει η σημερινή κυβέρνηση.
Με τη διαδικασία της νέας τιμολόγησης, ουσιαστικά προσδιορίζεται ο τρόπος της ανατιμολόγησης των φαρμάκων, ενόψη της έκδοσης της νέας θετικής λίστας τον Δεκέμβριο.
Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι ο τρόπος τιμολόγησης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της Ευρωζώνης, τονίζεται ότι “δεν θα επιτρέπονται οι αυξήσεις των τιμών”, ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 7%.
Αλλαγές υπάρχουν, όμως, και στις τιμές των γενοσήμων, οι οποίες προσδιορίζονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς. Η τροπολογία καταργεί και το 10% ελάχιστης μείωσης των τιμών των γενοσήμων, καταργώντας προηγούμενη διάταξη η οποία προέβλεπε ότι «αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% του αντίστοιχο προϊόντος αναφοράς».

4 σχόλια:

  1. Την λυπητερή ποιος θα την πληρώσει βρε.....βλακομουτρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λαλακας Έλληνας φορολογουμενος πολιτης,συνάδελφε,
      Δηλαδή εγώ και εσυ.

      Διαγραφή
  2. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κλοου μπακ κ ληξιπροθεσμα.μην μας κοροιδευετε με επιτροπες.αντε μη παμε οι θιγομενοι μαδικα στους μπαχαλακηδες.νισαφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή