Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Τα δημόσια νοσοκομεία “αποχαιρετούν” το 2019 χωρίς γιατρούς – Παράνομες εφημερίες για να βγουν οι γιορτές

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η νέα χρονιά βρίσκει τα δημόσια νοσοκομεία αποψιλωμένα και σε μαρασμό εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών.

Το 2020 είναι προ των πυλών και η δημόσια υγεία ψυχορραγεί. Οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού που θα δώσουν ανάσα ανακούφισης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έχει υποσχεθεί ότι το 2020 θα είναι χρονιά στήριξης για τα νοσοκομεία. Ακόμη, όμως, κι αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, ο πολύτιμος χρόνος που μεσολάβησε ταλαιπώρησε περαιτέρω τη δημόσια υγεία, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερες από 1.500 αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεπερνούν τις έξι χιλιάδες. Παρά τις αυξανόμενες ανάγκες των Νοσοκομείων, όμως, οι προκηρύξεις δεν προχώρησαν. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κάλυψης των θέσεων 940 γιατρών που έχουν εξαγγελθεί, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί στα νοσοκομεία, ούτε οι 170 γιατροί, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις πάνω από 2.000 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά και η επείγουσα εξωνοσοκομειακή περίθαλψη περνάει, επίσης, δύσκολες στιγμές, καθώς οι ελλείψεις σε γιατρούς στις πρωτοβάθμιες δομές, στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ έχουν χτυπήσει “κόκκινο”.

Για να καλυφθούν τα κενά εκ των έσω, συχνά παρατηρείται (και καταγγέλλεται) το φαινόμενο, οι γιατροί να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των νοσοκομείων. Ο «δανεισμός» γιατρών επεκτείνεται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, χωρίς να δίνεται οριστική και μόνιμη λύση στα προβλήματα.
Γιορτές με παράνομα προγράμματα εφημεριών για τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Η υποστελέχωση έχει πολλά θλιβερά επακόλουθα: σύνδρομο εξουθένωσης, πιθανά ή ακόμα και μοιραία λάθη, πολύωρες αναμονές, εκνευρισμό και συχνά ξεσπάσματα βίας από ασθενείς και συνοδούς κατά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κ.α. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια για το ΕΣΥ, καθώς διαιωνίζεται, όπως λένε οι ίδιοι οι υγειονομικοί, από όλες τις κυβερνήσεις.

“Κάθε χρόνο στις ημέρες των γιορτών προβάλλονται ρεπορτάζ για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων (και άλλων εργασιακών χώρων) που κάνουν γιορτές στη δουλειά. Αυτό όμως που δεν αναφέρεται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ είναι ότι, οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων που δουλεύουν με κυκλικό ωράριο, εργάζονται τις ημέρες των γιορτών με παράνομα προγράμματα εργασίας, αφού με αφορμή την υποστελέχωση δεν ακολουθούνται οι προβλέψεις της εργασιακής νομοθεσίας στη σύνταξη των προγραμμάτων εργασίας”, αναφέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ στη σελίδα τους ygeionomikoi.gr.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι:

Δεν τηρείται ο κανόνας της μεσολάβησης 11 ωρών μεταξύ δύο βαρδιών (δείτε ΕΔΩ), αφού γίνονται βάρδιες απόγευμα-πρωί και πρωί- νύχτα.
Δεν τηρείται η πρόβλεψη της νομοθεσίας (δείτε ΕΔΩ) τα ρεπό που κόβονται να δίδονται την επόμενη εβδομάδα, αφού τις ημέρες των αργιών κόβονται συνεχώς ρεπό τα οποία μένουν ως “χρεωστικά”.

“Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αναγκάζονται από την έλλειψη προσωπικού να εκτελούν παράνομα προγράμματα εργασίας ακόμη και τις ημέρες των γιορτών (που οι περισσότεροι από τους διοικούντες είναι στα σπίτια τους και στις οικογένειες τους), θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βασικό επιχείρημα προς την εκάστοτε κυβέρνηση για τη διεκδίκηση επαρκούς στελέχωσης των Νοσοκομείων”, τονίζουν οι γιατροί.
Σοβαρός τραυματισμός γιατρού σε διακομιδή: "Τεράστιες οι ευθύνες των αρμοδίων"

Ένα σοβαρό περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή 27/12, κατά την διάρκεια διακομιδής βαρέως πάσχοντα ασθενή από το νοσοκομείο της Νίκαιας προς ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου με το ΕΚΑΒ, έφερε στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών.

Γιατρός του νοσοκομείου Νίκαιας υπέστη σοβαρό τραυματισμό (πολλαπλά κατάγματα κνήμης) και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, καθώς ελλείψει γιατρού του ΕΚΑΒ για να πραγματοποιήσει τη διακομιδή, αναγκάστηκε -κατά παράβαση της δεοντολογίας- να το πράξει η ίδια.

Οι συνάδελφοί της κατήγγειλαν το περιστατικό:

"Η συνάδελφος υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και παραμένει νοσηλευόμενη στην Ορθοπαιδική κλινική. Έτσι κλιμακώνεται η απαράδεκτη κατάσταση με την διαχρονική και επί όλων των κυβερνήσεων παντελή έλλειψη κάθε μέριμνας, κάθε συνθήκης ασφάλειας, κάθε δεοντολογίας εκ μέρους των αρμοδίων (υπουργείου Υγείας, διοίκησης ΕΚΑΒ, διοίκησης νοσοκομείου) που επιμένουν να "κουκουλώνουν" τις τραγικές ελλείψεις στελέχωσης του ΕΚΑΒ, που επιμένουν να εξαναγκάζουν γιατρούς του νοσοκομείου να καλύπτουν όπως - όπως αυτές τις ελλείψεις. (...)
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. Η διακομιδή βαρέως πάσχοντος είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη η οποία τον 21ο αιώνα σε μια ανεπτυγμένη χώρα πρέπει να γίνεται μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ και με τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας για τον ασθενή πρώτα και κύρια. Κι επειδή από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις έχουμε χορτάσει κατά καιρούς, θα σταματήσει μόνο αν την σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι, οι γιατροί του νοσοκομείου. Αρκετά με την παραπλάνηση και με την ανευθυνότητα να θεωρούν κάποιοι τους γιατρούς αναλώσιμα σκουπίδια", τονίζουν οι γιατροί σε οργισμένη ανακοίνωσή τους.

Οι γιατροί ζητούν τώρα να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία

Οι Ενώσεις των Γιατρών πιέζουν το υπουργείο Υγείας να βρεθούν τρόποι ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά στις υπηρεσίες υγείας. Κυρίως στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις, ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς οι γιατροί καλύπτουν -όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους- πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να πάψει το καθεστώς των επικουρικών, οι οποίοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας, όπως λένε.

Οι γιατροί του ΕΣΥ ελπίζουν, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα λάβει υπόψη της τα παραπάνω στο νέο σχεδιασμό και στις αποφάσεις που θα λάβει την χρονιά που ανατέλλει, ώστε να υπάρξει πραγματική εξυγίανση της Δημόσιας Υγείας και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως έχει υποσχεθεί.

4 σχόλια:

  1. Θα πρεπει να σταματησει η παρανομη συμπεριφορα των γιατρων του ΕΣΥ ,διοτι η παρανομια δεν αιρεται απο το σκοπο τηρησης του προγραμματος .Το προβλημα θα πρεπει να απασχολει την εκαστοτε διοικηση του νοσοκομειου αλλα και τον εισαγγελεα υπηρεσιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τα άλλα μείνετε στην Ελλάδα νέοι επιστήμονες.......αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Θεωρούν τους γιατρούς,αναλώσιμα σκουπίδια.»
    Τα είπε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞανθοΚικιλιας: ναι αλλά θα κάνετε......δωρεάν προληπτικές εξετάσεις! Μην ανησυχείτε για τα λεφτά ! Θα τις πληρώνουν τα......ζώα οι γιατροί! Κάτι μάθαμε και εμείς από τους ΞανθοΜαδουρους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή