Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πώς εξηγείται ο θάνατος του 8χρονου από διφθερίτιδα, παρά τον εμβολιασμό

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 95%, κάτι που – κατά πάσα πιθανότητα – δεν μπόρεσε να επιτευχθεί στο άτυχο παιδί.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σε διφθερίτιδα οφείλεται, τελικά, ο θάνατος του 8χρονου παιδιού την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν οι αναλύσεις των δειγμάτων σε εργαστήριο του Ηνωμένο Βασιλείου.

Το παράδοξο είναι πως το παιδί εμφανίστηκε να έχει κάνει και τις πέντε απαραίτητες δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θεωρητικά έπρεπε να το είχαν προστατεύσει.

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι αποδίδουν το περιστατικό στο εξής: το παιδί έπασχε από σοβαρό χρόνιο νόσημα, το οποίο είχε επίπτωση στο ανοσοποιητικό του. Αυτό είναι πιθανό να είχε ως αποτέλεσμα να μην ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό στον μικροοργανισμό που προκαλεί τη διφθερίτιδα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 95%, κάτι που – κατά πάσα πιθανότητα – δεν μπόρεσε να επιτευχθεί στο άτυχο παιδί.

Η προσβολή του από το τοξινογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας θεωρείται μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο τελικά δείχνει τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα εμβόλια στην προφύλαξη από τη νόσο.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, ωστόσο, πρέπει να ολοκληρώνεται, καθώς η προστασία μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεμφάνιση διφθερίτιδας έπειτα από 30 χρόνια στην Ελλάδα, είναι μία κρίσιμη παράμετρος, η οποία προκαλεί προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, κρούσματα διφθερίτιδας έχουν αναφερθεί σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λετονία και η Ουκρανία.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης τα παρακάτω:

"Σήμερα Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί οκτώ (8) ετών που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών 'Παν. & Αγλαΐας Κυριακού' με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις.

Πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή αυτό το σποραδικό περιστατικό, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας".

3 σχόλια:

  1. Ψάχνει ο ΕΟΔΥ να βρει από πού προήλθε το στέλεχος αυτό;Αυτό έχει σημασία για την μη επέκταση της νόσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AΣ μην κουράζεται ο προηγούμενος.
    Οι γνωστές κυρίες του ΚΕΕΛΠΝΟ πρώτα θα τα δημοσιεύσουν σε διεθνές περιοδικό για ίδιον όφελος και προσωπική προβολή κι ύστερα θα ενημερωθεί το ελληνικό ιατρικό πόπολο και το ευρύ κοινό.
    Έτσι έκαναν με τη γρίπη το 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμβολιασμό ακούω και εμβολιασμό δεν έχω δει να δημοσιοποιείται. Το παιδί "εμφανίστηκε" να έχει κάνει τα εμβόλια.
    Αλλά τι να πουν ότι το ίδρυμα που το φιλοξενούσε δεν του έκανε τα εμβόλια;
    28 χρόνια κανένα περιστατικό λες και δεν είχαμε άλλα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά.
    Έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή