Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Τι ζήτησαν οι διαβητικοί από το υπουργείο Υγείας -Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ



Τα αιτήματα τους κατέθεσαν οι διαβητικοί προς τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστου Δαραμήλα και της Αντιπροέδρου, κ. Γκόλφως Γεμιστού με τον υφυπουργό.

Healthpharma.gr

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση τέθηκαν μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη. Όπως τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ:

Τέθηκαν υπόψη του Υφυπουργού, μεταξύ άλλων, το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο απαραίτητο αναλώσιμο ιατροτεχνολογικό υλικό. Το οποίο θα πρέπει να πληροί προδιαγραφές ποιότητας και αξιοπιστίας. Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της μη πλήρους εφαρμογής του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Όπως και της καθυστέρησης της θεσμοθέτησης των διεθνών προδιαγραφών για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Υποστελέχωση Κέντρων

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ -κ. Δαραμήλας και κ. Γεμιστού, ενημέρωσαν διεξοδικά τον κ. Κοντοζαμάνη για το θέμα της υποστελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και της σχεδόν παντελούς απουσίας των Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμελή φροντίδα των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, με συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα οι δαπάνες για την Υγεία.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός ενημερώθηκε και για το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής με ποσοστό 10% στην προμήθεια ινσουλίνης για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επιπλέον θέματα, όπως η συμπλήρωση των διατάξεων νόμου για τις προσωποπαγείς θέσεις με τις ειδικότητες των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων, η ειδικότητα της ιατρικής, η αναδιαμόρφωση των εγκυκλίων της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων από τους φορείς χρονίως πασχόντων, αλλά και οι γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ σχετικά με την πιστοποίηση της πάθησης, αλλά και η ένταξη εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναπτύχθηκε πλήρως η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά Διαβήτη.

Κλείνοντας αιτηθήκαμε τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε κάθε επιτροπή που υπάρχει ή/και που πρόκειται να δημιουργηθεί και αφορά τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Διότι, όπως τονίσαμε, ….. «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»!

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης ως και ο αρμόδιος των περισσοτέρων ζητημάτων, δήλωσε υπεύθυνα ότι η επίλυση όλων των θεμάτων βρίσκεται στις προτεραιότητές τους και πως σταδιακά θα φροντίσει για την επίλυσή τους, ξεκινώντας την άμεση επικοινωνία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πριν ακόμη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου