Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019

Η απίστευτη ιστορία επτά μαθητών που έμειναν κλινικά νεκροί για έξι ώρες και «επέστρεψαν στη ζωή» (video)Το 2011 δεκατρία παιδιά πήγαν μία σχολική εκδρομή στο Φιόρδ Πραέστρο. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το σκάφος που επέβαιναν αναποδογύρισε και οι μαθητές βρέθηκαν στη θάλασσα.

¨Όταν έπεσαν στη θάλασσα η θερμοκρασία του νερού ήταν κάτω των 2 βαθμών Κελσίου. Προσπάθησαν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή αλλά – μέχρι να φτάσουν και οι διασώστες – επτά από τα παιδιά δεν τα κατάφεραν και θεωρήθηκαν «κλινικά νεκρά» καθώς η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά.

Και όμως, στη μεγαλύτερη γνωστή περίπτωση αυτού του είδους μέχρι πρόσφατα, και οι επτά μαθητές – έξι ολόκληρες ώρες μετά το «θάνατό τους» επέστρεψαν στην ζωή.

Όταν τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν κλινικά νεκρά για περισσότερο από δύο ώρες. Ωστόσο, κατάλαβαν ότι η υποθερμία που προκάλεσε το σταμάτημα της καρδιάς τους, είχε ταυτόχρονα «παγώσει» το αίμα και όργανα των παιδιών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά, εφόσον επανέρχονταν σε φυσιολογική θερμοκρασία.

Έτσι, οι γιατροί άρχισαν να «ζεσταίνουν» το αίμα των νεκρών μαθητών κατά έναν βαθμό κάθε δέκα λεπτά.

Τελικά, έξι ώρες αργότερα, οι καρδιές του άρχισαν να λειτουργούν ξανά, σε ένα μοναδικό ιατρικό επίτευγμα.

Τα παιδιά τέθηκαν σε αναπνευστική υποστήριξη και ήταν για μέρες σε κώμα.

Καθώς, όμως εγκέφαλός τους είχε μείνει χωρίς οξυγόνο για 6 ώρες, ο φόβος των γιατρών ήταν μήπως είχαν προκληθεί μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Ωστόσο, όταν τελικά «ξύπνησαν», και οι επτά μαθητές είχαν πλήρη επαφή με το περιβάλλον και – κόντρα σε όλα τα προγνωστικά – οι έξι ώρες που έμειναν κλινικά νεκροί δεν τους άφησαν ανωμαλίες ή κάποια μόνιμη βλάβη.

Δείτε πως το BBC παρουσίασε τη μοναδική ιστορία τους:

Από το newsroom του Healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου