Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.Ι.Κ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση ΑΙΚ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2013

Η νομοτελειακή κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ λόγω των μνημονιακών επιλογών της τρόικας και της υπόδουλης σε αυτήν, κυβέρνησης , είναι προ των πυλών.

Σαν Α.Ι.Κ. είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι ο ΕΟΠΥΥ, ως μοναδικός φορέας ΠΦΥ, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς στόχους , επωμιζόμενος και όλα τα χρέη των ταμείων που εντάχτηκαν σε αυτόν, ήταν εκ προοιμίου θνησιγενής.

Οι συνθήκες παροχής ιατρικής περίθαλψης έχουν καταστεί τριτοκοσμικές. Το ίδιο και οι αμοιβές των γιατρών. Την ίδια στιγμή που τα οικονομικά και λοιπά προνόμια των βουλευτών και τραπεζιτών δεν έχουν καθόλου θιχτεί. Με την δικαιολογία ότι οι οικονομικές πολιτικές είναι μονόδρομος, φτωχοποίησαν όλο τον Ελληνικό λαό και εξαθλίωσαν την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της υπογονιμότητας, της νοσηρότητας, της θνητότητας και των αυτοκτονιών.

Η ηγεσία του Υπ. Υγείας και οι εγκάθετοι της τρόικας και του ΔΝΤ έχουν βάλει σε εφαρμογή σχέδιο εξόντωσης όχι μόνο των γιατρών, αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, θέμα για το οποίο θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Ελληνικού λαού κάποια στιγμή.

Ήδη από τετραμήνου η Α.Ι.Κ. πρώτη από όλες τις ιατρικές παρατάξεις, με άρθρο της καταγγέλλει έντονα το σχέδιο διάλυσης του ΕΟΠΥΥ (http://aik-med.gr/doctors.php?page=2106) Και δεν φτάνουν όλα αυτά, ήρθε και ο ΣΦΕΕ ( Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος ) ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΦ έχει εκπονήσει σχέδιο οργάνωσης και διαχείρισης συνεδρίων ( που από τις αρχές του χρόνου επιβάλλεται ήδη) όπου εκεί υποκαθίσταται η πολιτεία και ο ΣΦΕΕ καθορίζει ποια συνέδρια θα γίνουν, πού θα γίνουν, τι θα ειπωθεί σε αυτά, ποιοι θα είναι ομιλητές, ποιός θα τα παρακολουθήσει κλπ. Αυτό μεταφράζεται σε υποβάθμιση της αξιοπρέπειας μας, εξευτελισμό της προσωπικότητας μας και απαξίωση του έργου μας. Η πλήρως πλέον κατευθυνόμενη ιατρική ενημέρωση ανάλογα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών είναι προ των πυλών! (http://aik-med.gr/doctors.php?page=2104)

Θα μου πείτε ότι η υποχρέωση της ενημέρωσης και δια βίου μάθησης των γιατρών πρέπει να ανήκει στη πολιτεία… Δυστυχώς αυτή είναι από καιρό υποτελής των ξένων και ντόπιων συμφερόντων.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του πρώην ΙΚΑ που μετεξελίχτηκε σε ΕΟΠΥΥ, που μοιρολατρικά παρακολουθούσαν τον κατηφορικό δρόμο του, χωρίς να αρθρώνουν τη παραμικρή λέξη, κάποια έστω αντίσταση-αντίδραση στα τεκταινόμενα, νάτες πάλι μπροστά μας ζητώντας την ψήφο μας, μεταμφιεσμένες σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια!!

Είναι οι ίδιοι που είχαν υφαρπάξει την ψήφο από τον συμβασιούχο γιατρό τάζοντας του ότι θα τον μονιμοποιήσουν. Κατάφεραν το αντίθετο: θα τον απολύσουν όπως και όλους τους υπόλοιπους!

Είναι οι ίδιοι που μας έταζαν την θέσπιση βαθμολογίου, την αύξηση των εξευτελιστικών αμοιβών μας ,την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την αύξηση του χρόνου εξέτασης των ασθενών μας και άλλα. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως το έργο μας υποβαθμίστηκε και απαξιώθηκε περαιτέρω.

Οι παρωπίδες που τους είχαν βάλει τα υποδουλωμένα στην τρόικα κόμματα που τους πατρονάριζαν, δεν τους επέτρεπαν να σηκώσουν κεφάλι, 

δεν τους άφηναν να δουν την λαίλαπα που ερχόταν, 

δεν τους έδιναν την άδεια να προωθήσουν και να προασπιστούν τα δικαιώματα των συναδέλφων τους. 

Αμετανόητοι τώρα με τα ίδια τετριμμένα επιχειρήματα και τακτικές, με τους ίδιους πατρόνους, χωρίς καμιά πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, ζητούν πάλι την ψήφο μας.

Ε! φτάνει πιά! Δεν πάει άλλο! Τέρμα η κοροϊδία.

Ο ιατρικός κόσμος τους έμαθε, τους έζησε, τους κατάλαβε και με την ψήφο του θα τους καταδικάσει στην αφάνεια και θα τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους.

Η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση μια νέα ιατρική παράταξη στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς κομματικές παρωπίδες και δεσμεύσεις, μαζί με όλους τους γιατρούς, μέσα από ένα πλατύ πανυγειονομικό μέτωπο, με νέο αέρα, παλεύει για

· Δημόσια δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, προσβάσιμη από όλο τον λαό, χωρίς ασφαλιστικά κριτήρια και χωρίς αποκλεισμούς.

· Συγχωνεύσεις (όχι καταργήσεις) μονάδων ΕΟΠΥΥ όπου χρειάζεται, με βάση νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, με αξιοκρατικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

· Αυτοδιαχείριση του ΕΟΠΥΥ και χρηματοδότηση του με τους αναγκαίους πόρους για πλήρη και αξιοπρεπή Π.Φ.Υ.

· Να μην απολυθεί κανένας γιατρός.

· Αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

· Να μην ιδιωτικοποιηθεί έμμεσα η άμεσα ο ΕΟΠΥΥ.

· Πλήρη κατοχύρωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.

· Να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από το ΤΣΑΥ.

· Ενσωμάτωση των εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων (βελονισμού και ομοιοπαθητικής) στη Π.Φ.Υ. γιατί και αποτελεσματικές είναι και φθηνές και χωρίς παρενέργειες. Ελευθερία στην επιλογή γιατρού και θεραπευτικής μεθόδου σύμφωνα με τη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

· Δημιουργία ομοσπονδίας των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών των ειδικοτήτων, που να συνδιαλέγεται με τον ΣΦΕΕ και τον ΕΟΦ .

· Συνταγογράφηση με ιατρικά κριτήρια και όχι με βάση χρηματοοικονομικά τερτίπια.

Για το πρόβλημα της «δραστικής ουσίας» έχουμε και στο παρελθόν ξαναπεί ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αναγραφή της δραστικής ουσίας, αλλά με κάποια κριτήρια, που η πολιτεία αδιαφορεί να ικανοποιήσει και να εξασφαλίσει τη Δημόσια Υγεία, (http://aik-med.gr/doctors.php?page=2064), όπως: 

· Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα,όσον αφορά την βιοϊσοδυναμία και βιοδιαθεσιμότητα, και όχι επιλεκτικοί. Αυτό συνεπάγεται στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΟΦ.

· Να προωθηθούν οι ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων και να αναπτυχθεί επιτέλους εθνική φαρμακοβιομηχανία για να υπάρξει αυτάρκεια αλλά και ανάπτυξη.

· Να θεσπιστούν διαφανείς και με ιατρικά κριτήρια, διαδικασίες ορισμού της «υπερσυνταγογράφησης» για να σταματήσει η σπέκουλα.

· Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Σαν Α.Ι.Κ παλεύουμε να μην πάρουν από τον γιατρό, το μοναδικό του όπλο, που είναι η πραγματική συνταγογράφηση και με την δραστική ουσία και με την εμπορική. Παλεύουμε να έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερώνει και γραπτώς τον ασθενή του, σημειώνοντας τόσο στα σχόλια της συνταγής όσο και στο βιβλιάριο του, ότι αυτός κρίνει σωστό για την βελτίωσης της υγείας του.

Αυτό άλλωστε υπαγορεύεται και από την Κοινοτική οδηγία για την χάρτα δικαιωμάτων του ασθενούς, που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο.

Είμαστε αντίθετοι στην χρησιμοποίηση του Οικογενειακού γιατρού σαν «μπαμπούλα του συστήματος». Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού είναι να προσφέρει έργο στη προληπτική ιατρική, στον οικογενειακό προγραμματισμό, στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, στα κέντρα υγείας των μικρών νησιών, τηλεϊατρική κλπ και να είναι αρωγός στον ειδικό γιατρό.

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να εκμεταλλευτεί το μοναδικό ελληνικό προνόμιο, του μεγάλου ποσοστού ειδικών γιατρών που έχει, για καλύτερη ποιότητα υγείας προς τους πολίτες χωρίς προσκόμματα, αποκλεισμούς και άσκοπα φιλτραρίσματα. 

Στον ΕΟΠΥΥ πρέπει να ενσωματωθεί όλη η ΠΦΥ και στο ΕΣΥ η δευτεροβάθμια. 



Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με αυτή την κυβέρνηση και την μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει. Χρειάζονται κάθετες ρήξεις με το διεφθαρμένο και υποδουλωμένο στην τρόικα και το ΔΝΤ πολιτικό σύστημα.

Παλεύουμε σήμερα για τη συγκρότηση ενός πανεπιστημονικού μετώπου με πρωτοβουλία των γιατρών που θα πει όχι πια! στην ολισθηρή κατηφόρα και την γενοκτονία του λαού μας που επιχειρείται με τους καινούργιους τρόπους που επινόησαν οι νοσηροί εγκέφαλοι των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Να πούμε όχι στις ξενόδουλες και παράνομες μνημονιακές κυβερνήσεις που παραβαίνουν καθημερινά ακόμα και το υπάρχον σύνταγμα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που είναι όμοιες με τα χιτλερικά διατάγματα της κατοχής. 

Χρειάζεται συσπείρωση όλων μαζί, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού σε ένα πανυγειονομικό μέτωπο μαζί με όλους τους χρήστες υγείας, για καλύτερη περίθαλψηκαι καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καλούμε λοιπόν όλους τους γιατρούς του λεκανοπεδίου, τους γιατρούς όλης της χώρας σε μια πανιατρική συστράτευση και στην συνέχεια προσκαλούμε σε συστράτευση την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα, σε ένα Πανεπιστημονικό μέτωπο, για να αντισταθούμε στο φαύλο πολιτικό σύστημα.

Στην Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση δεν πάσχουμε από κομματικές αγκυλώσεις, απεχθανόμαστε και παλεύουμε για να ανατρέψουμε τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσους έχουν να προσφέρουν (ασχέτως από πού προέρχονται) και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα όπου μας έχει εμπιστευθεί, με την ψήφο του, ο γιατρός. Δυστυχώς, η πατρωνία όλων των άλλων παρατάξεων από την μήτρα-κόμμα στο οποίο λογοδοτούν η καθεμία από αυτές, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός αυθεντικού και όχι κακέκτυπου συνδικαλιστικού κινήματος. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας ως Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση στο ΔΣ του ΙΣΑ, της ΕΙΝΑΠ και στον ΠΙΣ είχαμε και έχουμε μοναδικό κριτήριο την αναβάθμιση του ιατρικού λειτουργήματος και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ιατρού και του ασθενή για το καλό της κοινωνίας και την πρόοδο του τόπου.

Η ψήφιση των θέσεων του ψηφοδελτίου μας,

θα είναι η αρχή για την επανάκτηση της αξιοπρέπειας του γιατρού, 

θα είναι η αρχή που θα φέρει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα επίπεδα του μέσου όρου των διεθνών standards σύμφωνα με την Π.Ο.Υ. 

θα είναι η αρχή του τέλους των κατοχικών κυβερνήσεων και 

θα είναι η αρχή της επικράτησης του δικαίου της ελευθερίας και της δημοκρατίας. 

Υγειονομική περίθαλψη τελικά με τον γιατρό στη γωνία δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου