Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Έρευνα του WHO για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα



«Επίμονες και εκτενείς» ανισότητες ως προς την υγεία των πολιτών των 53 χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειάς του εντοπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), sε έκθεση του η οποία είναι αποτέλεσμα τριετούς έρευνας, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Ισότητας Υγείας του UCL.

Οι ανισότητες, προκύπτουν από τις ανισότητες στη διανομή εξουσίας, χρήματος και φυσικών πόρων και γι αυτό χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ ως «αποτρέψιμες και άδικες».

«Χρειάζεται δράση επί των κοινωνικών παραγόντων που καθορίζουν την υγεία των πολιτών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, σε ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές σφαίρες και για να προστατευτούν οι μελλοντικές γενιές», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ τονίζει πως η οικονομική κρίση απειλεί με τη δημιουργία κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως προς τη δημόσια υγεία και προειδοποιεί ότι η αδράνεια θα οδηγήσει σε επιδείνωση των κοινωνικών, οικονομικών και υγειονομικών βαρών. «Η δράση προς μείωση των ανισοτήτων στους κοινωνικούς παράγοντες υγείας εκτός του ότι θα βελτίωνε τις προοπτικές για την υγεία, θα επέφερε και ευρύτερα κοινωνικά οφέλη που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους», προστίθεται.


Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Ισότητας Υγείας του University College London (UCL) σερ Μάικλ Μάρμοτ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΠΟΥ, σχολίασε ότι «η ανεργία και ιδιαίτερα τα επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων, συνιστά μία ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία».

Ο Βρετανός καθηγητής κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν προσεκτικά τον αντίκτυπο των πολιτικών τους στις ζωές των πολιτών και ιδίως ως προς τη δημιουργία ανισοτήτων. «Η ανισότητα στην υγεία σκοτώνει. Είναι κοινωνικά άδικη και μπορεί να αποφευχθεί. Προσβάλλει το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία», σημείωσε ο Βρετανός καθηγητής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την υιοθέτηση της μείωσης των ανισοτήτων στην υγεία ως δείκτη μέτρησης της επίδοσης των εθνικών συστημάτων υγείας, αλλά και των κυβερνήσεων. Προτείνεται επίσης η υιοθέτηση ξεκάθαρων στρατηγικών από τις 53 χώρες της Ευρώπης που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν τις ανισότητες στην υγεία των πολιτών. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να παρουσιάζονται στον Οργανισμό και να αξιολογούνται σε τακτικές συναντήσεις. Στο πλαίσιο των δράσεων που προτείνονται, επισημαίνεται και η σημασία της εξασφάλισης ενός όσο το δυνατόν καλύτερου ξεκινήματος στη ζωή για τα παιδιά, καθώς η παιδική φτώχεια επηρεάζει καθοριστικά την υγεία των πολιτών όταν μεγαλώνουν. Σημειώνεται ότι η παιδική φτώχεια στις δυτικές χώρες κυμαίνεται από 10% έως 33%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μεταξύ των συγκριτικών στοιχείων που παρατίθενται καταγράφεται mποσοστό σχετικής παιδικής φτώχειας κοντά στο 23% (στοιχεία του 2009), που είναι το έκτο μεγαλύτερο στην ΕΕ των 27 (πίσω από Ρουμανία, Λετονία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Ιταλία). Επίσης, περίπου 1 στους 5 κατοίκους της Ελλάδας ηλικίας άνω των 65 ετών έχει διαθέσιμο εισόδημα που τον τοποθετεί στην κατηγορία των απειλούμενων από τη φτώχεια (κάτω από το 60% του εθνικού μέσου εισοδήματος / στοιχεία του 2010).

Επίσης, στη χώρα καταγράφεται η έκτη μεγαλύτερη διαφορά στο μέσο εισόδημα κατ’ άτομο μεταξύ των πιο πλουσίων και των πιο φτωχών πολιτών, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συν τις Ισλανδία, Νορβηγία (στοιχεία του 2010).

Αναφερόμενη συνοπτικά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον πληθυσμό της Ελλάδας, η έκθεση του ΠΟΥ μεταφέρει στοιχεία περί αύξησης των αυτοκτονιών, των ανθρωποκτονιών, των κλοπών, των φορέων του ιού HIV, των χρηστών ηρωίνης και της πορνείας, καθώς περί περιορισμού της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη. Οι συντάκτες σχολιάζουν ότι όλα αυτά δείχνουν πως πρέπει να βρεθούν τρόποι προσαρμογής των δημοσίων οικονομικών χωρίς να επηρεάζονται οι επενδύσεις στην υγεία.

http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου