Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ύστατη προσπάθεια να σταματήσει η επίσχεση των κλινικών στον ΕΟΠΥΥ

IATRONET. Να προσεγγίσει τις θέσεις των ιδιωτικών κλινικών, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, διαμηνύοντας ότι από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η εξόφληση των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ.


Προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών, καταβάλλει το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους κλινικάρχες να ανακαλέσουν την απόφασή τους για επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ:

'Θέλω με ψυχραιμία να τις καλέσω να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα στους ασφαλισμένους μας και είναι παράνομη.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου που έχουμε εγκαινιάσει, θα βρούμε λύση στα πράγματι μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Όμως, δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους μέτρα τα οποία δημιουργούν προβλήματα σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσει τη στάση του'.

Σύμφωνα με το Euro2day, η επίσχεση ξεκίνησε την Τρίτη με επιτυχία, ενώ οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν τα χρήματα τοις μετρητοίς.

Το γεγονός οδήγησε μεν την κυβέρνηση να καθίσει στο 'τραπέζι των διαπραγματεύσεων', προτείνοντας όμως λύσεις που απέχουν παρασάγγας από τα αιτήματα των κλινικών.

Οφειλόμενα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση διεμήνυσε στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών ότι:

Την Πέμπτη θα καταβληθούν τα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ για τα νοσήλια του Μαρτίου.
Μέσα σε μία εβδομάδα θα τακτοποιηθούν οι οφειλές του Απριλίου.
Έως το τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθεί ο Μάιος.
Και έως το τέλος του έτους, θα εξοφληθούν άλλοι δύο μήνες (Ιούνιος και Ιούλιος) όπου στην πράξη ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλει μόνο τον έναν μήνα και τον δεύτερο θα τον συμψηφίσει με το περιβόητο claw back του 2013.

Επιπρόσθετα, λέγεται πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε (για πολλοστή φορά...) την ταχύτερη προώθηση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της περιόδου 2007-2011!

Η ουσία είναι πως - σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στις ιδιωτικές κλινικές - η κυβερνητική πλευρά επαναλαμβάνει παλαιότερες υποσχέσεις της, τις οποίες δεν εκπλήρωσε κατά το παρελθόν και που είναι αμφίβολο αν θα εκπληρώσει και τώρα.

Το υπουργείο δεν δείχνει πρόθυμο να διαπραγματευθεί ζητήματα όπως αυτό του claw back, για το οποίο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τρέλα

Πέραν όλων αυτών, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών καταγγέλλουν σκηνές... 'καθημερινής τρέλας', όταν συνδιαλλάσσονται καθημερινά με το δημόσιο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν κλινικές που πληρώνουν το ΦΠΑ μέσω του συστήματος Taxis ωστόσο η Εφορία χρειάζεται κάποιες ημέρες προκειμένου να... ενημερωθεί και να τους χορηγήσει φορολογική ενημερότητα!

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδυναμία συμψηφισμών μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και των ασφαλιστικών ταμείων. Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις που οι κλινικές έχουν λαμβάνειν από το ΙΚΑ ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που οφείλουν αυτές στο Ίδρυμα.

Το παράδοξο όμως είναι στις περιπτώσεις αυτές, οι κλινικές αναγκάζονται να μπουν σε ρυθμίσεις χρεών, δηλαδή σε περιπέτειες και επιβαρύνσεις προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα!

Και φυσικά η απουσία συμψηφισμών δεν ισχύει μόνο για το ΙΚΑ, αλλά και για άλλα ταμεία, όπως άλλωστε και για το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στις ιδιωτικές κλινικές υποστηρίζουν πως οι κλινικάρχες σε ότι αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, θα συνεκτιμήσουν τη ζωτική σημασία του αγαθού της υγείας για τους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου