Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν υπηρεσίες προτείνουν στον Αδωνι οι Ιδιωτικές Κλινικές



Μία ύστατη προσπάθεια προκειμένου να μην πληρώσουν αναδρομικά το clawback /rebate, που φθάνει στο 40% του τζίρου τους, επιχειρούν οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών, καταθέτοντας πρόταση στον υπουργό Υγείας για δωρεάν ιατρικές πράξεις.

Οι δωρεάν αυτές ιατρικές πράξεις, σύμφωνα με την επιστολή τους- η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στο σύνολο των Κυριακάτικων εφημερίδων- θα υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών τους το 2012 για τον ΕΟΠΥΥ συν την προυπολογισθείσα αύξηση του 2013.

Η επιστολή αυτή, έρχεται μόλις δύο ημέρες πριν την μεγάλη απόφαση του κλάδου, να προχωρήσει σε επισχέσεις από αύριο Τρίτη 29 Οκτωβρίου που πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους για νοσηλεία στις Ιδιωτικές Κλινικές.


Ο κλάδος προχωρά σε επισχέσεις υπηρεσιών, καθώς έχει λάβει για τις παλαιές οφειλές (2007- 2011) μόνο το 8% από το σύνολο των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις Κλινικές.

«Με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε τον φετεινό προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και την εθνική προσπάθεια για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προσφέροντας δωρεάν τις ιατρικές πράξεις», αναφέρουν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Ζητάμε από τον υπουργό, να μας εξοφλήσει τα οφειλόμενα άμεσα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας αφού οι «δωρεάν εξετάσεις» για εμάς δεν είναι δωρεάν», αναφέρουν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των Κλινικών με τίτλο «Μαζί να στηρίξουμε την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μία υπεύθυνη πρόταση στον υπουργό Υγείας».

«Ζητάμε να αποκατασταθεί η «τιμή» μας και η συνεισφορά μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην χώρα μας. Η Δημόσια Φροντίδα Υγείας, δεν θα μπορεί να είναι ούτε δωρεάν, και ούτε να συγκρίνεται με το σήμερα χωρίς την δική μας ύπαρξη».

Όπως αναφέρεται ακόμη στην επιστολή, τα Ιδιωτικά ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, στηρίζουν και είναι αναπόσπαστο μέρος της Δημόσιιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφού εξυπηρετούν το 96% των ασφαλισμένων που ΕΟΠΥΥ διαθέτουν εξαιρετικές υποδομές και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και παρέχουν πρόσβαση χωρίς αναμονή σε πολύ υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και σε πολύ χαμηλό κόστος για τα δημόσια ταμεία (κλειστός προυπολογισμός για το 2013 300 εκατ. ευρώ).

Για το υπόλοιπο 4% των ασφαλισμένων που επιλέγουν υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται προυπολογισμός που ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ, αναφέρεται στην επιστολή προσθέτοντας ακόμη τα εξής:

«Τα Ιδιωτικά Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, συνεισέφεραν στην πατρίδα μας με σημαντικό κούρεμα 15% των παλαιών οφειλομένων για τις υπηρεσίες που παρείχαν και είναι ο μόνος κλάδος που δεν έχει ακόμη εξοφληθεί για τα έτη 2010 και 2011 ενώ έχουν εξοφληθεί έναντι και μόνο για το 90% των υπηρεσιών τους το 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013».

Σήμερα ο κλάδος, σημειώνεται ακόμη στην επιστολή, καλείται να επιστρέψει στον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό που φημολογείται ότι θα φθάνει έως και 40% του κύκλου εργασιών του για το 2013, επειδή εξυπηρέτησε τους ασθενείς των νέων ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει προβλεφθεί αντίστοιχη αύξηση στον προυπολογισμό του Οργανισμού.

«Προσφέρουμε αξιόπιστες ιατρικές διαγνώσεις αλλά δεν ξέρουμε τις σημαίνει lobbying και γι αυτό είμαστε οι τελευταίοι που πληρωνόμαστε» επισημαίνεται στην επιστολή η οποία καταλήγει: «Η στήριξη των Ιδιωτικών Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων είναι στήριξη της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας».

http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου