Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Τέλος δωρεάν νοσηλεία στις ιδιωτικές κλινικές! Οι εντολές Σαμαρά, η σύσκεψη και οι απειλές


Μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ κάνουν από Τρίτη 29 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών λόγω των χρεών του Οργανισμού στον κλάδο και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία από την τσέπη τους. Τι έγινε σε σύσκεψη στου Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Πονοκέφαλος επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς η υπόθεση χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές αποδεικνύεται άλυτος γρίφος. Ρευστό δεν μπορεί να βρεθεί με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να υλοποιούν τελικά τις προειδοποιήσεις τους και να προχωρούν σε επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ, με σοβαρές συνέπειες φυσικά στην περίθαλψη των ασθενών.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου εάν θέλουν να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομέα, να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, εισπράττοντάς τα βέβαια με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πολύ γραφειοκρατία ως συνήθως. 

Την απόφαση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών δεν κατάφερε όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr να ανατρέψει ούτε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 
Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η χρυσή τομή. 

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δε γνώριζε καν ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόλις το 8% των παλαιών οφειλών του προς τον κλάδο (δείχνοντας τη σχετική έκπληξη κατά την ενημέρωσή του) ενώ και για το 2013 έχουν αποπληρωθεί ελάχιστοι μήνες. Μάλιστα στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει καταρτισθεί με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα τα κονδύλια να εξανεμίζονται σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που θα έπρεπε.

Ο κ.Σαμαράς έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν άλλους «κωδικούς» με κονδύλια ώστε να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές. 
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έθεσαν στον Αντώνη Σαμαρά και το θέμα των εκπτώσεων αλλά και της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (rebate-claw back) τα οποία όπως είπαν θα γονατίσουν τον κλάδο δεδομένου ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από κονδύλια που δεν έχουν λάβει καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά. 

Αίσθηση προκάλεσε – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr- σε όλους τους παραβρισκόμενους στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η τοποθέτηση ιδιοκτήτη μεγάλου ιδιωτικού ομίλου ο οποίος απείλησε ότι θα μπει στο «άρθρο 99», με συνέπεια, όπως είπε, να μην πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους αλλά ούτε τους προμηθευτές του. 

Η κυβέρνηση μπροστά στα νέα δεδομένα εμφανίζεται αμήχανη και αναζητά τρόπους ώστε να αποπληρώσει έστω ένα τμήμα στον κλάδο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν την επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ. 

Άλλωστε οι διαβεβαιώσεις που υπήρξαν στη σύσκεψη ότι θα καταβληθούν οι τελευταίοι μήνες του 2013 δεν καθησύχασαν τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Από την άλλη και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι μεγάλο μέρος των οφειλών θα δοθεί άμεσα μετά από τον κλινικό έλεγχο που θα γίνει, δεν έπεισαν τους επιχειρηματίες οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει τουλάχιστον κάποιους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου