Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται το πρώτο κούρεμα στα φάρμακα! Τι αλλάζει η νέα ηγεσία του υπ. Υγείας

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλαγές με διαδικασίες εξπρές θα κάνει στη φαρμακευτική πολιτική ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ξεκινήσει αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα πολιτική στα φάρμακα και ειδικά στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα.

Πρόκειται για τα σκευάσματα που είναι ενταγμένα στη λίστα «3816» και αφορούνσοβαρά νοσήματα.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως μελετάται ήδη ένα νέο σχέδιο ώστε να προσδιοριστεί ανώτατο όριο δαπάνης (πλαφόν), ώστε να μειωθούν τα σημερινά 700 εκατ. ευρώ που δίνονται ετησίως για τα ακριβά αυτά φάρμακα από τα κρατικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό εάν ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός που θα ορισθεί, οιφαρμακευτικές εταιρείες θα υποχρεούνται να επιστρέφουν το ποσό με τη μορφή του claw back.

Μέχρι σήμερα τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα ή Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)δεν είχαν ξεχωριστό προϋπολογισμό αλλά ούτε claw back, αλλά ήταν ενταγμένα στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ η οποία πλέον να σημειωθεί ότι θα διαμορφωθεί στα 1,945 δις ευρώ.

Όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα διαχωρίσει το κονδύλι για τα ακριβά φάρμακα θέτοντας νέο πλαφόν και οι εταιρείες θα πληρώνουν ξεχωριστά επιστροφές χρημάτων (claw back) στην περίπτωση που θα ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός που θα ορισθεί.

Ταυτόχρονα αναμένεται να αφαιρεθούν από τη λίστα ορισμένα ακριβά φάρμακα, ενώ εξετάζεται και η επιβολή κριτηρίων για τη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε διάφορες ασθένειες καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, θεωρεί ότι σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται χωρίς να είναι απαραίτητα.

Με τον έλεγχο της προκλητής αυτής χορήγησης των ακριβών φαρμάκων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει μέρος της δαπάνης, καθώς εκτιμά πως το κόστος για τα ακριβά φάρμακα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία την τελευταία πενταετία η δαπάνη για τα φάρμακα τηςλίστας 3816 από 400 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 700 εκατ. ευρώ, αύξηση που θεωρείται δυσανάλογη με τον μέσο όρο που ισχύει σε διεθνές επίπεδο και υπολογίζεται κοντά στο 5%.

Πάντως ερώτημα παραμένει εάν αυτό το πρώτο κούρεμα που θα υποστεί η δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα θα επηρεάσει τους ασθενείς καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόσβαση σε θεραπείες γίνεται πιο δύσκολη ενώ με την αφαίρεση σκευασμάτων από τη λίστα αναμένεται να αυξηθεί και η συμμετοχή.

Παζάρια και από τον ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς και οι διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες,ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές στα φάρμακα που σήμερα αποζημιώνει ο οργανισμός.

Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να εξοικονομηθούν πόροι ειδικά από τις κατηγορίες των σκευασμάτων που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – να αλλάξει το συνολικό μοντέλο αγοράς φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε ο οργανισμός ως «μονοψώνιο» μπορεί να διαπραγματευτεί «πακέτο» αγοράς φαρμάκων για συγκεκριμένες ασθένειες, μοντέλο που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν αλλά έμεινε στη μέση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου