Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Αυτόνομο πλέον σε οξυγόνο ιατρικής χρήσεως

Εξοικονόμηση κόστους, αυτονομία ροής, ασφάλεια από τη μη ανάγκη συνεχούς αποθήκευσης ή μεταφοράς, τουλάχιστον, εξασφαλίζει το νέο σύστημα αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως, το οποίο εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ένας πρώτος απολογισμός επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη αξία που έχει ένα τέτοιο έργο για κάθε νοσηλευτική μονάδα. Ήδη από το πρώτο 9μηνο λειτουργίας της εγκατάστασης αυτοπαραγωγής οξυγόνου, το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει εξοικονομήσει το ποσό των 250.000 ευρώ και έως το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα θα έχει εξοικονομήσει 340.000 ευρώ.

Σχετικά με την επιτυχία του έργου, ο διοικητής του Γ.Ν. Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η υλοποίηση του έργου της αυτοπαραγωγής οξυγόνου σε κάποια από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και δη σε νησιώτικες νοσηλευτικές μονάδες θα μας έδινε το δικαίωμα άμεσα να σταματήσουμε να μιλάμε για θέσπιση 5ευρου στο ΕΣΥ. Τα χρήματα που μπορούμε να εξοικονομήσουμε αγγίζουν το πόσο των 60-70 εκατομμυρίων ευρώ, όταν τα έσοδα από το 5ευρο ετησίως φτάνουν μετά βίας τα 18.000.000 ευρώ. Συνεπώς, είναι πολλά τα εκατομμύρια από αυτή την παρέμβαση που μπορεί να εξοικονομήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέληση και βούληση χρειάζεται. Δεν μας αρμόζει η μιζέρια και η κακομοιριά».
Σημειώνεται ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου και υλοποιήθηκε σε διάστημα 50 ημερών.
Με την παρέμβαση αυτή, το Νοσοκομείο Καλαμάτας απέκτησε την πλήρη αυτονομία οξυγόνου ιατρικής χρήσεως που χρειάζεται, διασφαλίζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν έναντι του παραδοσιακού τρόπου παροχής (μέσω δεξαμενών υγρού οξυγόνου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου