Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Γιατί ξέσπασε άγριος πόλεμος στους κόλπους των γιατρών; Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ένας πρωτοφανής πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους των γιατρών.

Οι μεγαλύτεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, με πρωτοστάτη τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) που ουσιαστικά εκπροσωπεί το 40% των γιατρών της χώρας, στρέφονται κατά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ με τη σειρά του εξακοντίζει κατηγορίες εναντίον των άλλων Ιατρικών Συλλόγων και κυρίως εναντίον του ΙΣΑ. Αφορμή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των Συλλόγων και δίνει ένα βήμα παραπάνω στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Πρόκειται πάντως για μία μάχη που δεν έχει προηγούμενο.

Όλες οι αιτίες

Αιτία αυτού του πρωτοφανούς πολέμου που ξέσπασε στους κόλπους των γιατρών είναι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και καθιστά ουσιαστικά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ως μόνο συνομιλητή της πολιτικής ηγεσίας.

Οι ιατρικοί Σύλλογοι υποστηρίζουν πως γίνεται προσπάθεια φίμωσής τους και ισχυροποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενώ ο ΠΙΣ από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των γιατρών το 2014.

Με βάση την επιχειρηματολογία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ):

-αποδυναμώνονται πλήρως οι Σύλλογοι αλλά και όλες οι επιστημονικές ενώσεις και εταιρείες κάτι που γίνεται «μέσα από μία καταφανή προσπάθεια του ΠΙΣ να καταστεί παντοκράτωρ, αυταρχικός και μοναδικός ρυθμιστής των πάντων, μοναδικός συνομιλητής και χειροκροτητής των πολιτειακών αρχών, απλά ένα δηλαδή δικτατορικό έκτρωμα».

-Είναι ενδεικτικό κατά τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας ότι είναι η πρώτη φορά που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποκλείεται από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας

– Ο ΙΣΑ δε θα συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή, όπου μέχρι τώρα παρίστατο μαζί με τον ΠΙΣ.

– Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η επικοινωνία του ΙΣΑ με τους Φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ.
ΙΣΑ: ελεγχόμενος ο ΠΙΣ από την κυβέρνηση

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) στρέφεται μάλιστα κατά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προσωπικά κατά του προέδρου Μιχάλη Βλασταράκου λέγοντας ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι «να χαθεί το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των ιατρών της Αθήνας, με στόχο να μην ασκείται κριτική στην κυβέρνηση αλλά μοναδικός συνομιλητής της να είναι ένας ελεγχόμενος και εγκάθετος της πολιτικής εξουσίας ΠΙΣ».
Τι απαντά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κατά του Πανελληνίου ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος υποστήριξε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε συμφωνηθεί στον κλάδο σε Γενική Συνέλευση το 2014 και είχε καθυστερήσει η ψήφισή του λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΙΣ αποφεύγει να απαντήσει σχετικά με το αν πράγματι οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα εκπροσωπούνται μέσα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο Μιχ.Βλασταράκος σε δήλωσή του εξηγεί: «Με το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν φιμώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι, απεναντίας ενισχύεται η φωνή όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και των μικρότερων Συλλόγων».

Ωστόσο πολλοί γιατροί κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΙΣ ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή λειτουργίας των ιατρικών Συλλόγων είναι ουσιαστικά ένα «δωράκι» της κυβέρνησης για τη στάση του στο άλλο νομοσχέδιο αυτό της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αλλάζει πλήρως τον τρόπο εργασίας των γιατρών με εξαιρετικά περιορισμένους οικονομικούς πόρους και αποδοχές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τους περισσότερους Ιατρικούς Συλλόγους να ζητούν την απόσυρσή του με εξαίρεση τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.


Η μάχη πάντως μεταξύ των γιατρών αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα καθώς το νομοσχέδιο παίρνει σιγά σιγά το δρόμο για τη Βουλή αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευσή του.

4 σχόλια:

  1. ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι μικροί (πχ Δράμας) και κάποιοι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι (πχ Λάρισας) στηρίζουν το καθεστώς Μαδούρο του ΠΙΣ, με προσωπικά ανταλλάγματα και παράταση θητείας ένα χρόνο, ξεπουλώντας τον ιατρικό κόσμο ανεθυρίαστα. Οι αντιρρησίες συνείδησης και προάσπισης των ιατρών φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σκοτεινός ανίκανος ΠΙΣ στηρίζεται από σκοτεινές μορφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το bullying προς τις διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων, γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο, πνίγοντας τις υγιείς φωνές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή