Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Κορωνοϊός: Μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη, 195 νέα κρούσματα -Σε όλη την Αττική 224 νέες μολύνσεις

Η φωταγωγημένη παραλία της Θεσσαλονίκης και ο Λευκός Πύργος / Φωτογραφία: Shutterstock

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε ημερήσια βάση, από οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για σήμερα Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, η ΠΕ Θεσσαλονίκης είναι η μόνη περιοχή που καταγράφει τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων με 195 μολύνσεις.

Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική

Ο παραπάνω αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που σημειώνεται στην Αθήνα, αφού ο κεντρικός τομέας καταγράφει 63 κρούσματα κορωνοϊού. Αθροιστικά, οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής καταγράφουν το τελευταίο 24ωρο, 224 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Ανησυχητική παραμένει η εικόνα και στη Λάρισα, που σε μέρα με λιγότερα τεστ, εξακολουθεί να καταγράφει υψηλή διάδοση και συγκεκριμένα 80 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ο πίνακας του ΕΟΔΥ σημειώνει πως 51 μολύνσεις που διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο, παραμένουν υπό διερεύνηση.

Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού την Κυριακή 03 Οκτωβρίου

Από το σύνολο των 1.165 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 14 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.151 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:

Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού την Κυριακή 03 Οκτωβρίου

Η διάδοση του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί προβληματισμό, όπως και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από ανεμβολίαστους που χρίζουν νοσηλείας.

Στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 56 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 306 στις απλές κλίνες Covid, ενώ πάνω από το 95% αφορά σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Την ίδια ώρα, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 57 και στις απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 241.

Βάσει του επιδημιολογικού χάρτη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα.

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη και περιοχές στη Β. Ελλάδα

Οι ειδικοί θέλοντας να φρενάρουν την διασπορά αποφάσισαν να τεθούν μέτρα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων στις Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς τέθηκαν εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Το πρώτο βράδυ του μίνι lockdown, η Θεσσαλονίκη ήταν έρημη πόλη, καθώς από τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί, ενώ όλη την ημέρα ισχύ η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Γεραπετρίτης: Δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκης

Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οπως εξήγησε, μιλώντας στο Mega, «Δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής. Έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου