Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συμμετείχε στο 16ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας, το οποίο πραγματοποιείται στο Γκαστάιν της Αυστρίας από 2 – 4 Οκτωβρίου 2013, σχετικά με τη βιωσιμότητα και καινοτομία των συστημάτων υγείας.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση μετείχαν και οι Υπουργοί Υγείας της Λιθουανίας, που έχει την Προεδρία του Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιρλανδίας. Παρούσες ήταν επίσης η Περιφερειακή Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, κα Zsazsanna Jacab και η Γενική Διευθύντρια Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Paola Testori-Coggi.
Τα βασικά σημεία συζήτησης ήταν: α) ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές για πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας; β) ποιες είναι οι σημαντικές καινοτομίες για τη προώθηση της αποδοτικότητας και ανθεκτικότητας; και γ) πως μπορούν να προωθηθούν και εφαρμοστούν καλύτερα αυτές οι καινοτομίες.
Ο Έλληνας Υπουργός έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις υγείας στην Ελλάδα και την προσέγγιση της Ελλάδας κατά την Προεδρία της το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο κ. Γεωργιάδης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «δεν διερχόμαστε απλά μία κρίση αλλά αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η οικονομική κρίση και η δημοσιοοικονομική κατάσταση κυρίως στα κράτη- μέλη που έχει επηρεάσει περισσότερο η ύφεση, έχει οδηγήσει σε περιορισμένους προϋπολογισμούς με άμεση επίπτωση στη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας. Κατά συνέπεια οι προκλήσεις που τα συστήματα υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν, σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού, την νέα τεχνολογία και τις αυξανόμενες προσδοκίες των πολιτών, μεγιστοποιούνται».
Ο κ. Γεωργιάδης παρομοίασε τα θέματα της βιωσιμότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας με το γόρδιο δεσμό θέλοντας να τονίσει την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες διασφάλισης της προσβασιμότητας καθώς και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη χώρα μας για την ορθολογική κατανομή των πόρων με γνώμονα το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και στα πρώτα θετικά σημάδια, ειδικά στον τομέα της μείωσης των δαπανών του φαρμάκου και στα νοσοκομεία. Εστίασε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία ανέρχεται στο 98% και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προώθησης μεταρρυθμίσεων περνώντας από τη θεωρία στην πράξη.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, τονίζοντας ότι από 2 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος “Εισιτήριο Υγείας” (Health Voucher) για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, των μακροχρόνια ανέργων και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στάθηκε επίσης στο ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. κάνοντας αναφορά στην τεχνική υποστήριξη από την Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και τα κράτη- μέλη που συμμετέχουν καθώς και στη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ανάπτυξη και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υγείας.
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα είναι ταυτόχρονα βιώσιμο, καινοτόμο και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, ικανό να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις». Επίσης, τόνισε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας θα είναι κεντρική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2014.
Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Γεωργιάδης είχε η συνάντηση με τον Λιθουανό Υπουργό Υγείας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ε.Ε. με τον οποίο συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας του τομέα υγείας, τη διαχείριση των οποίων από 1ης Ιανουαρίου θα αναλάβει η Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα κληθεί να ολοκληρώσει πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2014.
www.medvoi365.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου