Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ


Με το ενδιαφέρον στραμμένο στο ΠΕΔΥ και στα φαρμακεία, έχει περάσει απαρατήρητο το απαράδεκτο γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έχουν διοριστεί επί μήνες Δ.Σ. Ανάμεσα στα άλλα, αυτό σημαίνει ότι λιμνάζουν αδικαιολόγητα δεκάδες διαγωνισμοί, ενώ έχουν κατακυρωθεί!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - virus

Την ώρα δηλαδή που η χώρα έχει ανάγκη ανάπτυξης, υπάρχουν εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά, αλλά μένουν αναξιοποίητα. Το εξοργιστικό, δε, είναι ότι αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τα βρίσκουν όσον αφορά στα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν τα Δ.Σ. των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Για μία ακόμη φορά ο κομματισμός στέκεται εμπόδιο στην υγιή ανάπτυξη της χώρας.

Βέβαια, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν φέρει άμεσα την πολιτική ευθύνη καθώς είναι γνωστό ότι ο διορισμός διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και μελών Δ.Σ. των κρατικών νοσοκομείων περνά μέσα από τους διαδρόμους της Συγγρού και της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στιγματίζει πλέον τον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά, νομαρχιακά κλπ) υπάρχουν διαγωνισμοί για υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο... Ιούνιο και οι οποίοι είναι στο "ψυγείο". Από τη μια η συνήθης γραφειοκρατική δυσκαμψία και από την άλλη, το γεγονός ότι επί μήνες ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε μεν ανακοινώσει τα ονόματα των νέων διοικητών, αλλά η αναγκαία δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε μετά από 8 έως και 15 εβδομάδες, έχει προκαλέσει έμφραγμα και ζητείται επειγόντως... ανάνηψη.

Εκτός των άλλων, μάλιστα, η κατάσταση αυτή εκθέτει και τη χώρα μας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αφού ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες συνειδητοποιούν ότι η χώρα δεν λέει να στρώσει και δεν είναι σε θέση να κάνει το αυτονόητο: να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους και επιτέλους να πέσει ζεστό χρήματα στην αγορά.

Παράλληλα, σε αρκετά νοσοκομεία, ο ιατρικός εξοπλισμός είναι στον αέρα. Στις περιπτώσεις, που έχει λήξει η εγγύηση, δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τη σύντήρησή του, ενώ στις περιπτώσεις που οι συμβάσεις συντήρησης έχουν λήξει αυτές δεν έχουν ανανεωθεί. Έτσι, συχνά παρατηρείται κρίσιμος εξοπλισμός να μένει εκτός μάχης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δεν λείπουν φυσικά και τα ευτράπελα, που είναι για γέλια και για κλάματα. Πρόσφατα, "έκλεισε" μετά από σχεδόν 4 ολόκληρα χρόνια διαγωνισμός για την προμήθεια ενός συστήματος υπολογιστικής τομογραφίας στο νοσοκομείο Σερρών. Το έργο είχε εγκρίνει στις 25-10-2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιανουάριο του 2011. 
Ε λοιπόν πρόσφατα η προμηθεύτρια εταιρεία ενημέρωσε το νοσοκομείο ότι το μηχάνημα που είχε προσφέρει σταμάτησε να κατασκευάζεται! Βέβαια, πρότεινε να το αντικαταστήσει με το νέο μοντέλο, αλλά φυσικά θα χρειαστούν νέες εγκρίσεις...

Το παράδειγμα αυτό μοιάζει ακραίο, αλλά δεν είναι. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για να αναδιοργανωθεί το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Το καθεστώς προμηθειών των νοσοκομείων εξακολουθεί να νοσεί και σχεδόν όλα τα νοσοκομεία αγοράζουν υλικά και υπηρεσίες χωρίς συμβάσεις.

Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στην Νορβηγία μπορεί να τον εντυπωσίασε με το σύστημαlogistics στα εκεί νοσοκομεία, αλλά βάζω στοίχημα ότι αν ο Νορβηγός ομόλογος του έβλεπε πως γίνονται οι προμήθειες στα ελληνικά νοσοκομεία θα έμενε με το στόμα ανοιχτό. Και πιθανότατα θα εισηγούνταν στο συνάδελφό του υπουργό των Οικονομικών να μην μας δώσουν νέα δάνεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου